Parbus: ma pole süüdistusakti näinudki veel

Kadrin Karner 08. detsember 2009, 15:43

Prokuratuuri väitel ligi miljon krooni väärtuses vara pistisena saanud Ivo Parbus ütles, et ei ole ise süüdistust näinud ning ei taha kriminaalasja sisu ajakirjanduses kommenteerida.

„Süüdistusakt küll väidetavalt edastati minu advokaadile ja ma käisin ka täna tema büroos, et see kätte saada, aga kahjuks see mul ei õnnestunud. Ma ei ole hetkel saanud advokaadiga ühendust ega ole süüdistust näinud,“ rääkis Äripäevale Parbus. 

Ka kahtlustust, mis talle varemalt on esitatud, ei soostunud endine Tallinna abilinnapea Taavi Aasa nõunik kommenteerima. „See on kohtumenetluse küsimus. Seda ma ajakirjanduse vahendusel klaarima ei hakkaks,“ ütles ta. Ka endapoolse variandi juhtunust jätab Parbus enda teada lisades, et on allkirja vastu lubanud, et ei käsitle kriminaalasjaga seonduvat.

Kriminaalasjas kokkuleppele Parbus minna ei kavatse. Ta märkis, et sel juhul peaks kõik protsessi osalised lihtmenetlust tahtma.

Laupäeval toimunud Keskerakonna kongressil tunnustati teiste seas ka erakonna liiget Parbust. Tema enda sõnul oli tegemist traditsioonilise tavaga, kus tunnustati erakonnas 10 aastat olnud liikmeid. „Ma ütlen veelkord, et 1999. aastal võeti erakonda 580 inimest, kes on jäänud liikmeks aastani 2009. Kõik need said endale erakonna märgi. Seal ei ole võimalik eraldi välja tuua, kellel teeneid, kellel mitte,“ vastas Parbus küsimusele, kas tunnustamisel toodi ära ka tema panus erakonna tegemistesse.

Sarnaselt samas kriminaalasjas pistise andmises süüdistatavale endisele Kristiine linnaosa ametnikule Aleksander Raidele Parbus Keskerakonnast välja astuda ei paani. „Ma ei näe selleks hetkel põhjust,“ lisas Parbus.

Tallinna linnapea Edgar Savisaar on pistiseskandaali varem kättemaksuks nimetanud. Parbus ütles, et tema kättemaksust ei räägiks. „Pigem eks ta natukene imelik tundub, kui väga suured ja olulised samalaadilised teemad vaikitakse maha ja ühtäkki ebaproportsionaalselt suurt huvi on hakatud ilmutama minu asja vastu. Aga nii ta on siis nähtavasti,“ rääkis Parbus.

Põhja Ringkonnaprokuratuur saatis kohtusse kriminaalasja, milles süüdistatakse 15 isikut erinevates pistise võtmise ja andmisega seotud kuritegudes, teatas prokuratuur.

Ivo Parbust (50) süüdistatakse selles, et ta Tallinna abilinnapea nõunikuna töötades võttis 2007a augustist kuni detsember 2008 korduvalt erinevatelt isikutelt pistist. Süüdistuse järgi toimus pistise võtmine detailplaneeringute ja ehitusprojektide järelevalve eest linnaplaneerimise ametis.

Prokuratuur tegi kindlaks, et Parbus võttis pistist nii raha kui kinkekaartidena endale kui ka Keskerakonnaga seotud sihtasutusele Jüri Vilmsi Sihtkapital. Kokku sai Ivo Parbus pistisena vara üle 980 000 krooni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    09. December 2009, 14:09
    Otsi:

    Ava täpsem otsing