Tamkivi ei peata Pakendiringluse tööd

Indrek Kald 09. detsember 2009, 18:45

Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi ei toeta siseministeeriumi ettepanekut tunnistada kehtetuks MTÜ Eesti Pakendiringlus akrediteerimise otsus.

Pakendiringlust on 2008. aastal kontrollinud keskkonnainspektsioon ning ühingu tegevust kajastavad andmed on ministeeriumil olemas, teatas keskkonnaministeerium. Nende põhjal koostatakse ka vastus siseministeeriumile.

Siseminister Marko Pomerants tegi 1. detsembril Tamkivile saadetud kirjas ettepaneku kaaluda Pakendiringluse akrediteerimise tühistamist, kuna ühingu tegevus pole piisavalt avatud ja läbipaistev nagu seda näevad ette pakendiseadus ja mittetulundusühingute seadus.

Sellise ettepaneku ajendiks oli prügifirma Ragn-Sellsi oktoobri lõpus siseministrile, õiguskantslerile ja riigikontrollile saadetud kirja sisu kontrollimine.

Kirjas kahtlustatakse konkurendi Veolia Keskkonnateenuste ja MTÜ Eesti Pakendiringluse, MTÜ Rehviliit ning MTÜ Elektroonikaromu taga olevaid inimesi sidemetes Reformierakonna poliitikutega Euroopa abiraha saamisel ning erakonna rahastamisel. Muu hulgas tegi Ragn-Sells ettepaneku algatada pakendiliidu sundlõpetamine.

"Selle kirjani viis meie mure turul toimuva pärast, milliseid võtteid kasutatakse konkurentsi pärssimiseks. Meil oligi jäänud kaks varianti, kas mängida kaasa või vastu hakata," rääkis Ragn-Sellsi juhatuse liige Agu Remmelg novembris.

Siseministeerium uuris asja ja leidis, et pakendiringluse tegevus pole piisavalt läbipaistev ega avatud. Pomerantsi kirja järgi pole Pakendiringluse kodulehel avalikustatud ülevaadet eelmise aasta tegevusest ning puudub majandusaruanne.

Siseministeeriumi kirja järgi ei ole ka ühingu juhtide, liikmete ja jäätmekäitlejate vahelised finantssuhted piisavalt läbipaistvad.

Pakendiringluse juhatuse esimehe Aivo Kanguse sõnul pole Eesti Pakendiringlus paigutanud finantsvahendeid ettevõtlusse ja kinnisvarasse selliselt, et ühingu eesmärk või põhitegevus seejuures oleks majandustegevuse kaudu tulu saamine, seisab ühingu koduleheküljel avaldatud teates.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    09. December 2009, 18:45
    Otsi:

    Ava täpsem otsing