Aivo Kangus: kas siseminister esindab Ragn-Sellsi ärihuve?

Indrek Kald 08. detsember 2009, 13:56

On arusaamatu ja lubamatu, kuidas ja mis asjaoludel on siseminister asunud turuvõitluses esindama ühe turuosalise huve monopoli saavutamiseks, kirjutab MTÜ Eesti Pakendiringlus juhatuse esimees Aivo Kangus.

Järgneb Aivo Kanguse kommentaar.

Tänane Äripäev viitab kirjale, milles siseminister on teinud väidetavalt keskkonnaministrile ettepaneku võtta ära MTÜ Eesti Pakendiringlus akrediteering.

Olles Äripäeva vahendusel kirjaga tutvunud ei saa me teha sellest muud järeldust, kui et Eesti Vabariigi nimel tegutsev siseminister on asunud mingitel meile mitteteadaolevatel põhjustel otseselt ja varjamatult esindama prügimajandusettevõtte Ragn-Sellsi tagatrepipoliitika huve.

Ragn-Sellsi laimukirjade kirjutaja käekiri on meile juba tuttav, aga  see, et Ragn-Sellsi sõnastusega süüdistustele kirjutab alla siseminister, on küllalt jahmatav. Tervikuna on raske seletada, et siseminister, kelle haldusalasse ja pädevusse pakendiseadusega seotud küsimused ei kuulu, sekkub sedavõrd jõuliselt ja pretsedenditult  ühe eraõigusliku isiku taotluse alusel prügimajanduses toimuvasse ja on haaranud initsiatiivi tegelemaks teise ministeeriumi haldusala küsimustega.

Lugedes siseminister Pomerantsi kirja keskkonnaminister Jaanus Tamkivile jääb mulje, et selle on koostanud Ragn-Sellsi lobistid, sedavõrd on identne on mõlema pöördumise retoorika.

Reeglina on Eestis prügimonopoliks pürgiv Ragn-Sells heitnud Pakendinglusele ette, et meie tegevus ei ole läbipaistev ja MTÜ on paigutanud oma tulusid ettevõtlusesse. Mõlemad väited on väärad, kuigi just neile on konstrueeritud ka skandaalne siseministri kiri oma kolleegile.

Siseministri kriitika küünilist ebapädevust tõendab kõige ilmekamalt tema väide, mille kohaselt MTÜ Pakendiringluse tegevus ei ole läbipaistev seetõttu, et MTÜ ei ole esitanud oma majandusaasta aruannet äriregistrile. Siseminister ei ole ilmselt kursis või ei ole oma allkirjaga kinnitatud kirja lihtsalt jõudnud läbi lugeda, et mittetulundusühingud on kantud mitte äriregistrisse vaid mittetulundusühingute ja sihtasutuste registrisse.

Etteruttavalt märgime siseministrile, et mittetulundusühingute seaduse kohaselt peavad mittetulundusühingud oma aruanded esitama äriregistrile alates 2009. aasta majandusaastast. Enamgi veel, isegi siis, kui mittetulundusühing soovis oma majandusaasta aruandeid registrisse viia, siis ei võetud neid enam vastu.

Kinnitame, et kogu meie majandustegevust puudutav informatsioon on huvilistele kättesaadav vastavalt pakendiseadusele Eesti Pakendiringlus ei ole paigutanud finantsvahendeid ettevõtlusse ja kinnisvarasse selliselt, et Eesti  Pakendiringluse eesmärk või põhitegevus seejuures oleks majandustegevuse  kaudu tulu saamine.

Veel räägib Ragn-Sells sellest justkui ei kohtleks Pakendiringlus kõiki konkurente võrdselt. Tahan tõhutada, et ostame teenuseid konkurentsi  korras, vastavalt seadusele. Valime alati soodsaima pakkumise, et tagada  pakendiettevõtjate ning seeläbi omakorda ka tarbijate huvide kaitse.

Taaskasutusorganisatsioon töötab eeskätt pakendiettevõtjate, tarbijate  ja keskkonnakaitse huvides, mitte aga jäätmekäitlejate huvides. Tõsi,  kasutame suhteliselt tagasihoidlikult ASi Ragn-Sells teenuseid, kuid see on objektiivselt põhjendatud. Ragn-Sellsi hinnad on kallid ja teenuse kvaliteet jätab soovida.

Neid ja teisi Ragn-Sellsi ajaloolisi süüdistusi meie suunas, millele nüüd oskuslikud lobistid on väidetavalt Marko Pomerantsi allkirja organiseerinud, on ebaõiged ja kahjustavad meie mainet arvestatavalt. Loodame, et minister Pomerants, kes tahab lisaks sisejulgeoleku valdkonnale tegeleda ka keskkonnaprobleemidega, süüvib ise nüüd  põhjalikumalt antud problemaatikasse ja vaevub ka meie kui süüdistatavaga suhtlema.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    08. December 2009, 14:22
    Otsi:

    Ava täpsem otsing