Lehis: maksuamet ärgu lahendagu töövaidlusi

Anne Oja 11. detsember 2009, 16:46

Maksuamet pole õige koht töövaidluste lahendamiseks, märkis maksumaksjate liidu juhatuse esimees Lasse Lehis.

Järgneb Lasse Lehise kommentaar Eesti Posti maksuvaidlusele, mis lõppes sel kolmapäeval seitsme miljoni kroonise maksuotsuse tühistamisega riigikohtus:

Oluline on selle vaidluse puhul, et kui FIEna teenust osutavad isikud on oma maksud ausalt ära maksnud, pole maksuametil tegelikult põhjust hakata vett ühest ämbrist teise ümber kallama. Sest kui tööandjale määratakse tulumaks ja sotsiaalmaks, tuleb sama summa FIEdele tagastada.

Maksuameti asi pole omaalgatuslikult töövaidluskomisjoni mängida. Kui FIEna teenust osutav isik arvab, et tegelikult on tal siiski töösuhe, peab ta ise töövaidluskomisjoni kaebama ja nõudma näiteks hüvitisi või lisatasusid, mida töötajale selles olukorras makstakse.

Kui maksuamet märkab mõnda ettevõtet kontrollides, et seal müüakse riknenud toiduaineid, rikutakse tuleohutuse eeskirju või töölepingu seadust, võib maksuamet informeerida pädevat asutust, kes teeb vastavas valdkonnas järelevalvet või anda töötajatele nõu, et nad kasutaks oma õiguste kaitsmiseks näiteks töövaidluskomisjoni.

Maksuamet peaks siiski keskenduma oma ülesannete täitmisele ja nõudma makse siis, kui riigil on tõepoolest jäänud maksud saamata.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    11. December 2009, 18:37
    Otsi:

    Ava täpsem otsing