Sirje Rank • 20. juuni 2010 kell 6:12

Poola valib presidenti

Kaks kuud pärast presidendi hukkumist lennuõnnetuses valivad poolakad täna uut riigipead. Favoriit on peaministri partei kandidaat Bronislaw Komorowski.

Valida on kahe visiooni vahel – väiksem riik ja kiirem integreerumine Euroopa Liiduga, mida esindab peaminister Donald Tuski partei (Kodanike Platvorm) presidendikandidaat Bronislaw Komorowski, või suurem riigi sekkumine majandusse ja natsionalistlikum välispoliitika. Seda suunda esindab hukkunud presidendi kaksikvend Jaroslaw Kaczynski, kes on Seaduse ja Õigluse partei kandidaat.

Arvamusküsitluses on liider Komorowski, kes parlamendi spiikrina on täitnud aprillikuisest lennuõnnetusest saadik presidendi kohustusi. Komorowskit toetas viimaste arvamusküsitluste järgi 42% elanikkonnast ning pearivaali Kaczynskit 31%. Et aga kandidaate on kümme, ei saa ilmselt kumbki enam kui 50% häältest, mis tähendab, et kahe nädala pärast toimub presidendivalimiste teine voor.

Kui võidab Komorowski, on peaminister Donald Tuskil lihtsam edasi liikuda riigifirmade erastamise plaanide, pensireformi ning eelarvedefitsiidi kärbetega. Kaczynski võit seevastu tähendaks sarnase hõõrumise jätkumist, mis valitses peaministri ja presidendi vahel, kes toetas suuri sotsiaaltoetusi ning oli skeptiline tihedamate sidemete üle Euroopa Liiduga.

Wall Street Journal kirjutas, et turud suhtuksid tõenäoliselt positiivsemalt Komorowski võitu, kuna sellest võib eeldada avaliku sektori kulude kärbete jätku. Poola eelarvedefitsiiti prognoositakse tänavu 7,3% tasemel SKPst. Erastamisest loodab Tuski valitsus tänavu 10 miljardit dollarit.

Olulised vahed on ka välispoliitikas. Kaczynski partei on rõhutanud sidemete tähtsust USAga ning seisnud vastu Venemaale, mis püüab oma mõju Ida-Euroopas suurendada. Kodanike Platvorm seevastu on esikohale seadnud tihedamad suhted Euroopa Liiduga ning suhete parandamise Venemaaga.

Hetkel kuum