Jaana Pikalev • 30. juuni 2010 kell 14:01

Rimi: tarbija kindlustunne on paranenud

ASi Rimi Eesti Food turundus- ja kommunikatsioonijuht Evelin Mägioja ütles Äripäevale, et jaemüügilanguse vähenemine on äärmiselt positiivne trend ja annab märku tarbijate kindlustunde paranemisest.

Mägioja sõnul annab jaemüügi statistikas tunda ka eelmise aasta madal võrdlusbaas. „Jaemüük kukkus 2009 aasta mais 2008 aastaga võrreldes 16% ja püsis suhteliselt sarnasel langustrendi tasemel selle aasta alguseni, mil langustrend vähenemisele pöördus,“ kommenteeris ta. 

Toidukaupade jaeturu müügimahud on olnud viimasel kahel aastal olnud võrreldes kogu jaeturuga stabiilsemad ja siin nii suuri kõikumisi ei ole, rääkis turundusjuht. „Toidukaupade jaeturg kukkus püsihindades selle aasta jaanuaris ja veebruaris võrreldes eelmise aastaga 6%, märtsis 4% ja aprillis uuesti 6% ning nüüd mais 3%,“ tõi ta välja.

„Küll aga saab üldsõnalisemalt öelda, et vaadates jaanipäeva müüke, mis olid igati lausa üle ootuste positiivsed, võib eeldada, et ka juunis oli mahajäämus eelmisest aastast jaeturul varasemate perioodidega väiksem või samaväärne maiga,“ kirjeldas turundusjuht.

Rimi Eesti müügiandmeid kahjuks mai ja ka juuni kohta avaldada ei saa, kuna vastavalt ICA grupi finantsinfo poliitikale avaldame majandustulemused kõikides riikides ühel ajal ja kvartaalselt, tähendas Mägioja. II kvartali tulemused avaldatakse augustis.

Jaemüügi plussi jõudmist on veel aga vara ennustada, kuivõrd suuremaid kulutusi peaks omakorda toetama palkade tõus, möönis Mägioja. Seda aga hetkel veel näha ei ole, kuigi ka brutopalkade langus aeglustus selle aasta esimeses kvartalis varasemate perioodidega võrreldes, samuti on samaaegselt vähenenud töötute registreerumine, lisas ta. „Väljavaateid võib seega hinnata igati positiivseteks,“ oli Mägioja optimistlik.

Hetkel kuum