Jaana Pikalev • 30. juuni 2010 kell 12:39

Lauri: jaemüük pöörab plussi ehk hilissügisel

Makroanalüütik Maris Lauri hinnangul võib jaemüük langusest välja tulla novembris.

Jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük vähenes 2010. aasta mais eelmise aasta maiga võrreldes püsivhindades 5%, teatas statistikaamet. See on suhteliselt ootuspärane tulemus, ütles Lauri, sest aasta võrdluses on ikkagi langus. „Tõenäoliselt lähevad need numbrid iga kuu järjest pisut väiksemaks,“ märkis ta pidurdumise trendi. „Kui oleks olemas hooajaliselt tasandatud read, siis oleks isegi võrdluses väike tõus olemas. Neid ei avaldata,“ selgitas analüütik ja toonitas, et praegune tulemus on ootuspärane.

Lauri sõnas, et jaemüüki mõjutav suur kukkumine oli eelmise aasta alguses. Sellele järgnev sissetulekute langus jätkus terve eelmise aasta ja selle aasta alguses. „Inimestel on lihtsalt raha vähem ja nad kulutavad selle tõttu vähem,“ möönis ta. „Kerget stabiliseerumist või paranemist võib tulla sellest, et inimeste kindlustunne on tõusnud ja nii palju ei hoita kokku,“ arvas Lauri. Siiski märkis ta, et inimesed on oluliselt säästma hakanud kuna sissetulekud on kõvasti vähenenud.

Millal jaemüük võiks jälle plussi pöörata, pakkus Lauri, et võib-olla sügise poole „Tasapisi tiksub paremaks tööpuudus, pisut näitab märki, et hakkab vähenema, siis inimesed võib-olla hakkavad rohkem kulutama,“ ütles Lauri.  „Isegi kui aasta lõpu poole tulevad positiivsed numbrid, siis ma räägin rohkem novembrist kui septembrist ja siis tuleb väga väike see pluss,“ täpsustas analüütik, et tõus ei tule väga suur.

Hetkel kuum