• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  SEB: sissetulekud ja kulud Baltikumis tõusevad

  Kuigi järgmisel aastal ootab Baltimaade elanike sissetulekuid kerge tõus, kasvavad kulutused toidule ja eluasemele, selgus SEB koostatud leibkondade finantsanalüüsist Baltic Household Outlook.

  Kahel viimasel aastal on Balti riikide leibkondade finantsseisund halvenenud rohkem kui teistes Euroopa riikides. Kuigi kõik kolm Balti riiki on majanduslanguse seljatanud, nõrgenes Baltimaade leibkondade finantsseisund 2010.  aasta esimeses pooles veelgi – leibkondade kogusissetulek vähenes, samas kui tarbekaupade ja teenuste hinnad tõusid ning ka tööpuudus kerkis rekordkõrgusele, teatas SEB.
  Mõned järeldused Baltimaade leibkondade finantsanalüüsist:
  • Eratarbimine järgmisel aastal tõenäoliselt kasvab, sest Balti tarbijate pessimism tuleviku suhtes on vähenenud.• Suurem keskmine sissetulek ja euro kasutuselevõtt muudavad eestlased naabritest optimistlikumaks.• Balti riikide kodumajapidamiste netofinantspositsioon paraneb hoolimata sellest, et Eesti ja Läti kodumajapidamiste varade puhasväärtus jääb negatiivseks.• Madalad intressimäärad suurendavad soovi hoida raha arvelduskontodel, mitte hoiustes ega muudes pikaajalistes säästudes.
  Ettevõtetel puudub hetkel ka vajadus värvata hulgaliselt töötajaid, kuna selle asemel saab tõsta olemasolevate töötajate koormust. Seetõttu on raske oodata tööturu olukorra märgatavat kiiret paranemist.
  Balti riikide finantsvaradest paikneb suur osa hoiustel ning vähem pensionifondides. Leedu eristub teistest riikidest seetõttu, et leibkondadel on rohkem finantsvarasid kui -kohustusi (vahe ligi 2 miljardit eurot ehk üle 31 miljardi Eesti krooni), Läti ja Eesti leibkondadel on samas enam kohustusi kui varasid.
  Balti riikidest oli kõige kõrgem keskmine brutopalk teises kvartalis Eestis (822 eurot), järgnesid Läti 632 ja Leedu 595 euroga. Pensionide vallas oli järjestus samasugune: Eestis on keskmine vanaduspension 305, Lätis 250 ja Leedus 216 eurot.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Egle Heinsar: edukas Eesti algab vaesteta ühiskonnast – 220 eurot kuus kõige haavatavamatele
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
USA börsinädala lõpetas tehnoloogiaaktsiate müügilaine
Täna langesid kõik suuremad USA aktsiaindeksid, enim tehnoloogiaaktsiate liikumisi kajastav Nasdaqi liitindeks.
Täna langesid kõik suuremad USA aktsiaindeksid, enim tehnoloogiaaktsiate liikumisi kajastav Nasdaqi liitindeks.
Tahe Outdoors suurendas kahjumit
Spordivarustuse tootja Tahe Outdoors kasvatas läinud aastal küll käivet, ent samas paisus ka kahjum.
Spordivarustuse tootja Tahe Outdoors kasvatas läinud aastal küll käivet, ent samas paisus ka kahjum.
20 aastat Elisat juhtinud Sami Seppänen lahkub ametist Lisatud Seppäneni kommentaar!
Elisa Eesti AS tegevjuhi ja juhatuse esimehena alustas 1. detsembril 2021 Andrus Hiiepuu. Teatepulga andis Hiiepuule üle Sami Seppänen, kes on Elisat juhtinud üle 20 aasta.
Elisa Eesti AS tegevjuhi ja juhatuse esimehena alustas 1. detsembril 2021 Andrus Hiiepuu. Teatepulga andis Hiiepuule üle Sami Seppänen, kes on Elisat juhtinud üle 20 aasta.