• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Pentagon otsib Eestist kaupa

  Kui Afganistani sõda kestab, võivad Ameerika, Briti ja teiste riikide sõdurid tulevikus hakata jooma Värska vett ja Kadarbiku smuutisid, sööma Eestis kasvatatud kapsast ja porgandit ning ehitama Kundas toodetud tsemendiga.

  Pentagoni suurim logistiline tugisammas Defence Logistic Agency (DLA) on pöördunud Kaitsetööstuse Liidu poole saamaks selgust, kas Eesti ettevõtetelt oleks võimalik Afganistanis sõdivatele võõrvägedele osta köögivilja, joogivett ja ehitusmaterjale. Kogused oleksid Eesti mõistes vägagi suured.
  Liit koostas nimekirja, mille saatis ka DLA-le. Teiste seas figureerivad seal Eesti suuremate köögiviljakasvatajate Sagro ja Kadarbiku nimed. Samuti on "üles antud" Kunda Nordic Tsement ja Värska Vesi.
  Kunda Nordic Tsemendi tegevdirektor Meelis Einstein ütles, et nemad saaksid müüa Afganistani umbes 5000 tonni kottidesse ja konteinerisse pakendatud tsementi kuus.
  See teeks 60 000 tonni aastas, mis oleks ettevõttele päris kopsakas ekspordilisa. Summadest Einstein ei rääkinud, kuid ta ei alahindaks enda sõnul võimaliku müügi majanduslikku aspekti.
  Kapsast 2011. a saagist
  "Oleks väga tore, kui saaksime tsementi rohkem müüa. Viimasel ajal oleme tootnud ja müünud rohkem klinkerit. Seda nii Aafrikasse kui ka Brasiiliasse, kuid meie jaoks oleks kõige parem ikkagi tsemendiga tegeleda," rääkis Einstein.
  ASi Sagro juhataja ja üks omanikest Kalle Reiter märkis, et tema on enda ettevõtte tutvustuse küll Kaitsetööstuse Liidule saatnud, kuid esialgu ei ole ta tagasisidet saanud.
  "Kui tagasiside tuleks ja läbirääkimised algaksid, siis saaksin kapsast ja peeti müüa ikkagi alles järgmise aasta toodangust. Praegu ei oleks ma valmis Eesti turule mõeldud kaupa mujale müüma. Pealegi sõltuks ikkagi kõik tingimustest, mida pakutakse," arutles Reiter.
  Köögiviljakasvataja väitel saaks ta kasvuperioodi vältel müüa umbes 1000 tonni peeti ning sama palju kapsast.
  "Mina saan vajadusel järgmisel kasvuperioodil rohkem kapsast ja peeti maha panna kui seni. Rohkem inimesi saab tööd ja riik makse. Minul on tegelikult ükskõik, kellele kauba maha müün. Kas sõjaväele või kaubandusketti… Peaasi, et leian ostja ja saaks eksportida," ütles Reiter.
  Kadarbiku köögiviljatalu peremees Ants Pak saaks Afganistanis viibivaid sõdureid rõõmustada eestimaiste smuutide, peedi, kapsa, porgandi ja mahladega.
  Pak: kõike saaks müüa"Kõike, mida toodame, saame neile soovi korral müüa. Laias laastus suudaksin ära toita 100 000 nende inimest," rääkis Pak.
  Talle meeldiksid ameeriklased klientidena iseäranis seetõttu, et ettevõtte kulude real väheneksid kaubanduskeskuste boonustasud ja logistikakulu. "Oleks üks kindel ostja, kes on alati võimeline ka kauba eest maksma. Kindel tarne ja müük," rääkis Pak.
  Kadarbiku oleks tema sõnul võimeline müüma Afganistani kuus 1500 tonni hapukapsast, 3000 tonni porgandit ja kuni 3000 tonni kapsast. See eeldaks muidugi külvipinna suurendamist ja inimeste juurdepalkamist.
  Samas tunnistas Pak, et müüa umbes 130 000 inimesele söögi- ja joogipoolist oleks ime.
  "Kui nii juhtuks, oleks see tõeline õnn. Oleme siin 20 aastat konkureerinud Poola imeodavate kaupadega… Selline õnn oleks isegi uskumatu," märkis Pak.
  Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi, kes on ka Kaitsetööstuse Liidu juhatuses, läks õige turri, kui võimaliku tehingu kohta pärida. "Sellest on praegu väga-väga vara rääkida. Seni ei ole ameeriklased meid veel külastanud," vabandas Veskimägi.
   
   
   
  Autor: Katre Pilvinski, Kadri Paas
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Egle Heinsar: edukas Eesti algab vaesteta ühiskonnast – 220 eurot kuus kõige haavatavamatele
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
USA börsinädala lõpetas tehnoloogiaaktsiate müügilaine
Täna langesid kõik suuremad USA aktsiaindeksid, enim tehnoloogiaaktsiate liikumisi kajastav Nasdaqi liitindeks.
Täna langesid kõik suuremad USA aktsiaindeksid, enim tehnoloogiaaktsiate liikumisi kajastav Nasdaqi liitindeks.
Tahe Outdoors suurendas kahjumit
Spordivarustuse tootja Tahe Outdoors kasvatas läinud aastal küll käivet, ent samas paisus ka kahjum.
Spordivarustuse tootja Tahe Outdoors kasvatas läinud aastal küll käivet, ent samas paisus ka kahjum.
20 aastat Elisat juhtinud Sami Seppänen lahkub ametist Lisatud Seppäneni kommentaar!
Elisa Eesti AS tegevjuhi ja juhatuse esimehena alustas 1. detsembril 2021 Andrus Hiiepuu. Teatepulga andis Hiiepuule üle Sami Seppänen, kes on Elisat juhtinud üle 20 aasta.
Elisa Eesti AS tegevjuhi ja juhatuse esimehena alustas 1. detsembril 2021 Andrus Hiiepuu. Teatepulga andis Hiiepuule üle Sami Seppänen, kes on Elisat juhtinud üle 20 aasta.