Väinu Rozental • 14. november 2010 kell 6:47

Vallavanem raputab endale tuhka pähe

Ehkki meie vald pole vastu võtnud riigihangete korraldamise korda, tegutseme vastavalt riigihanke seadusele ja võtame konkureerivad pakkumised ka siis, kui hange jääb alla piirmäära, ütles Haanja vallavanem Juri Gotmans.

„Olen kriitikaga täiesti nõus, et omavalitsused peaksid vastava määruse vastu võtma, sest oleks parem tõesti, kui kõik saaksid üheselt aru ja kõik oleks määruses kirjas,“ tunnistas Gotmans. „Samas, muidugi võib määrusesse kirjutada sisse kõrgemad piirmäärad, teha mingi dokumendi, aga kas see aitab läbipaistvusele kaasa, no see on omaette teema.“

Kaubandus-tööstuskoja juht Toomas Luman osutas neljapäeval koja juubeli vastuvõtul peetud kõnes, et märkimisväärne osa eelarvevahenditest kasutatakse ära ostude kaudu, mis jäävad riigihanke piirmääradest allpoole.

„Sellel põllul näen ma täna ulatuslikku tegematajätmist,“ rääkis Luman. „Kiire väljavõte Riigi Teataja andmebaasist näitab, et 240 omavalitsusest (Eestis on praegu 226 kohalikku omavalitsust – toim.) on oma hankepoliitika selles avaldanud vaid 27. Mõnevõrra rohkem on neid, kellel vastavad juhised dokumendiregistrist leitavad. See ei tähenda küll üheselt, et ülejäänutel need puuduks, küll aga on see märk läbipaistmatusest.“

Jüri Gotmanise kinnitusel on Haanja vallas teatud asjad hangetega seoses reguleeritud vallavara kasutamise ja käsutamise korras. „See kord on meil olemas ja seal räägitakse ka hangetest,“ selgitas Gotmans. „Tõsi, seal ei ole fikseeritud piirmäärasid, aga seal on näiteks kirjas, kelle käest võetakse luba, kui hanked ületavad eelarveaastat, ja see, kuidas moodustatakse komisjonid.“

Gotmansi sõnul on neil praegu üks avalik hange üleval. „Otsime reoveetrasside ehitajat,“ täpsustas Gotmans. „Ja ehkki hange on alla piirmäära, leidsime, et teeme ikkagi avaliku hanke. Kui hange on alla piirmäära, siis üldjuhul omavalitsused võtavad kolm pakkumist.“

Hetkel kuum