Alyona Stadnik • 13. jaanuar 2011 kell 12:45

Lauri: poris sumpamise stsenaarium

Swedbanki makroanalüütik Maris Lauri nimetas täna tutvustatud majandusülevaate põhistsenaariumi "poris sumpamise" stsenaariumiks. Lauri sõnul on maailmamajanduse kasvunumbrid paranemas.

Analüütiku sõnul piiravad arenenud maailma eelarve ja võlaprobleemid, mis mõjuvad pärssivalt.

"Tugevama eelarvega riikides on kasv suurem ja oluline on see, et meie partnerriigid kuuluksid sinna, Soome ja Rootsi,“ lausus Lauri.

Arenevas maailmas püsib kasv tugev, kuid pikapeale see siiski aeglustub. Siseturu kasvuvõimalused vähenevad, hinnatõusu püütakse ohjeldada, mis mõjutab paratamatult siseturu kasvu ning ekspordivõimalused vähenevad.

Lauri märkis, et maailmamajanduses hinnatõus siiski pidurdub. Nafta kallineb, kuid aeglasemalt, inflatsioon eurotsoonis ja USA-s on 1,5%, mis on tingitud nõrgast sisenõudlusest ja mis on arengumaades oluliselt kõrgem.Samuti lisas ta, et dollar ja Jaapani jeen tugevnevad euro suhtes ning aastal 2012 on oodata intressimäärade tõusu USA-s, Eurotsoonis ja Jaapanis.

Eestile tähendab see Lauri hinnangul seda, et ekspordi kasvuvõimalused ilmselt vähenevad. Kui just ei suudeta ekspordi struktuuri parandada. Samas väheneb tema sõnul ka väline inflatsioonisurve, madalad intressimäärad püsivad. See on soodne keskkond investeeringuteks. Euro nõrgenemine parandab meie konkurentsivõimet.

Hetkel kuum