3. veebruar 2011 kell 12:13

Siseinfokahtluse vastu ÄP artiklid

VAATA VIDEOT! Eesti Telekomi ülevõtmispakkumisel siseinfo kasutamise süüdistuse saanud Swedbanki ekstöötaja Anton Uustalu kasutab oma kaitsel Äripäeva artikleid Investor Toomasest. Koos Uustaluga on kohtu all samas süüdistuses ka Dmitri Poleštsuk.

Kohtuasjas on prokuröriks Põhja Ringkonnaprokuratuuri prokurör Maria Sutt, kes esitas turumanipulatsioonisüüdistuse ka Toomas Toolile ja Karoly Kirberile. Tool ja Kirber mõisteti maakohtus õigeks. Anton Uustalu oli Tooli ja Kirberi istungite usin jälgija kuulates kohtusaalis pikki päevi.

Tänase istungi esimeses pooles avaldati mõned telefonikõned Uustalu ja Poleštsuki vahelisest vestlusest. Hiljem vastas Uustalu tunnistajapingis prokuröri küsimustele ning selgitas, kuidas nad Poleštsukiga tuttavad on. Uustalu sõnul tutvusid nad aastaid tagasi Narvas, kus mõlemad elasid, tegid koos sporti ja käisid trennis.

Uustalu ütles oma kaitsja küsimustele vastates, et mingit siseinfot ta omanud pole ning aktsiate soetamisel tegi ta otsused lähtuvalt ajakirjanduses kirjutatust ja tuttavatega suhtlemisest. Süüdistatav ise kohtusaalis Äripäevale teemat kommenteerima ei soostunud. Samuti ei tahtnud süüdistustest rääkida Uustalu kaitsja Tanel Mällas.

Harju maakohus nõudis Äripäevalt välja artiklid, mis sooviti toimikumaterjalide juurde lisada. Artiklid pärinevad 2009. aasta suve teisest poolest ning räägivad Investor Toomase TEO LT aktsiaostust, Investor Toomase juulikuistest tehingutest(2009) ja Balti börsidele prognoositud aktsiatõusudest.  (Loe väljanõutud artikleid loo juurest lingituna. toim.)

Novembris 2009, kui siseinfo kahtlus avalikuks sai kirjutas Äripäev Anton Uustalust järgmist: Anton Uustalu on Narva Pähklimäe Gümnaasiumi vilistlane. Kooli ajal oli ta nutikas poiss, käis ühelt reaalainete olümpiaadilt teisele. 2002. aastal pürgis toona Res Publica ridadesse kuulunud TTÜ tudeng Narva linnavolikokku, sai 19 häält ja jäi volikogust välja. Mullu (2008. aasta -toim.) 1. jaanuarist on noor mees parteitu. Mõni aeg tagasi jäi ta ilma ka töökohast Swedbank Eesti peakontoris, kus töötas kliendisuhete osakonnas.

Mõlemad mehed viibisid uurimise alguses lühikest aega ka vahi all.

Eesti Telekomi aktsiate ülevõtmispakkumine toimus 2009. aastal 24.augustist 9.oktoobrini ning pakkumist korraldas SEB Pank.

Autor: Veiko Tõkman, Kadrin Karner

Hetkel kuum