Kulla hind rekordtasemel

Sirje Rank 07. märts 2011, 15:01

Ägenevad kokkupõrked Liibüas ja kasvav hirm inflatsiooni pärast viisid kulla hinna Londonis ja New Yorgis rekordtasemele.

„Siin on tegemist osaliselt inflatsioonihirmu ja teisalt n-ö rahusadama otsimisega,“ ütles agentuurile Bloomberg Quantitative Commodity Research Ltd. omanik Peter Fertig. „Seni kuni poliitilised rahutused Lähis-Idas ja Põhja-Aafrikas jätkuvad ja nafta hind püsib kõrge, hoiab see kõrgel ka kulla hinna,“ ütles ta.

Kohestes tehingutes kerkis kulla hind täna Londonis 0,8%, 1442,95 dollari tasemele untsist, aprillilepingutes kerkis kulla hind New Yorgis 0,9%, 1441 dollarile untsist, lüües enne kõigi aegade rekordit - 1443,30 dollarit untsist.

Kokkupõrked Liibüas on viimasel kahel päeval muutunud verisemaks, kui Tripolile lähenevad diktaator al-Gaddafi vastased ja pooldajad on relvad ägedamalt käiku lasknud. Kartused, et kriisi levik Lähis-Idas võib peatada naftatarned ka teistest riikidest, kergitasid naftabarreli hinna New Yorgis täna 2,5 aasta kõrgeimale tasemele. Saudi Araabias kutsuvad veebilehed üles reedel „vihkamise päeva“ korraldama. Barrel naftat maksis New Yorgis täna hommikul 106,76 dollarit ning Londonis kauples Brenti nafta 118,14 dollari tasemel barrelist - tõus 1,9%.

Kuld liigub tavaliselt dollariga vastassuunas. Dollar langes täna kuue suurema valuuta suhtes nelja kuu madalaimale tasemele.

Mure inflatsiooni ja raha väärtuse kahanemise pärast kergitas läinud aastal kulla hinda 30%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. March 2011, 17:31
Otsi:

Ava täpsem otsing