Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Käed peavad peaga ühenduses olema

    Viimsist koliti Tallinnasse uude tootmishoonesse, juurde soetati tööpinke ja hingusele läinud konkurentidelt löödi üle väärt spetsialiste.
    Zirconi tehases valmivad tooted - näiteks valuvormid plasti jaoks - kujutavad endast esimest etappi masstootmise ahelas. See on erilist täpsust ja nutikat projekteerimistööd nõudev masinatööstusvaldkond, mille kvaliteedist oleneb enamiku inimkonna kasutuses olevate esemete vastupidavus, väljanägemine ja funktsionaalsus.
    Liialdamata võib öelda, et kõik asjad, mis meie jaoks tunduvad asendamatud ja igapäevased, on alguse saanud pressvormidest.
    Zircon on spetsialiseerunud nende vormide keerukaimate variantide valmistamisele, sest lihtsaid vorme-rakiseid oskavad ka hiinlased suurepäraselt ja ka meist odavamalt teha. Nii võib Hiinas valmistatud valuvorm tulla tellijale kolm korda odavamalt kätte kui Eestis tehtu.
    Samas ei osata Hiina tehastes teha selliseid vorme, mis hoiaksid ära suuremõõdulise plastdetaili kõverdumise.
    Tuimast masstootmisest keerulisem töö. Zircon Groupi turundusjuhi Reilika Jugolaineni sõnul ongi ettevõtte esimene konkurentsieelis oskus valmistada väga range tolerantsikriteeriumiga masstootmise jaoks mõeldud tööriistu.
    "Kui tootja ei märka või ei oska teha vajalikke matemaatilisi rehkendusi, siis kvaliteetset valuvormi ei saa," selgitas Jugolainen. "Meil on need teadmised olemas ja sellepärast on meie tööriistad tellijate seas hinnas."
    Tegevjuht Aleksander Kuzin on seda meelt, et säärases valdkonnas tegutsedes peavad nii juhtidel, inseneridel kui ka tööpingioperaatoritel käed peaga ühenduses olema, sest tegemist pole tuima masstootmisega, vaid iga toote valmimiseni jõutakse klassikalise projekteerimistööga.
    Üleilmne kriis jättis Zirconi Kuzini sõnul pea puutumata. Ajal, kui suur osa tootmisettevõtteid tegeles ellujäämiskursuse läbimisega, palkas Zircon töötajaid, investeeris vastsesse tootmishoonesse ja uute tööpinkide soetamisse. Seda tänu asjaolule, et juba eos olid munad eri korvidesse laotud.
    Nimelt on Zirconi põhilised eksporditurud Ameerikas, Euroopas (peaasjalikult Saksamaal) ja Venemaal. Kui kriisi ajal kaks esimest kiiresti alla käisid, siis Venemaalt lähtuvate tellimuste arv hoopis suurenes.
    "Saksamaal tõmmati meil kriisi tulles kiiresti vaip alt. Seal hakati riiklikul tasemel oma tootjaid kaitsma," ütles Jugolainen. "Venemaal oli kriisi mõju vastupidine."
    Suurepärane turg Mehhikos. Piiritagused partnerid on suudetud ettevõtte külge kinnistada, kusjuures tellijaid jagub isegi niivõrd eksootilistesse riikidesse nagu Mehhiko.
    "Toodame Mehhikos asuvasse Ameerika turule autosid tootvasse Volkswageni tehasesse autoradiaatorite osasid, lisaks teeme USA autotööstusele mõeldud valuvorme," märkis Kuzin.
    "Mehhikos on meie pikaaegne partner. Mulle sealne tootmine ja olustik meeldivad. Käisin seal läinud aasta detsembris, kui meil siin oli paarkümmend kraadi külma, seal aga kolmkümmend viis kraadi sooja. Suurepärane!" lisas ta.
    Eestis on ettevõtte suuremad tellijad elektriseadmete kontsern ABB ja autotööstusele tekstiilmaterjale vormiv Mistra-Autex.
    Zirconi tootearendus seisneb Aleksander Kuzini sõnul eelkõige selles, et tuleb kaasas käia uute tehnoloogiliste lahendustega ning neid agaralt kasutades saavutada senisest kvaliteetsem ja kiirem tootmine.
    Korraga on tootmises 30-40 erinevat tööriista või muud masstootmise abivahendit. Kui tellijal on plaanis vormiga teha 100 000 eset, siis piisab rakise valmistamiseks tavalisest tööriistaterasest, kui soovitakse teha näiteks 100 miljonit eset, siis kasutatakse kõvastatud sulameid. Valuvormid võivad kaaluda mõnest kilost 4-5 tonnini. Valuvormi hinnast 20-25% on materjali hind.
    Turvaklambritest saab esimene oma toode. Venemaale eksporditakse suurtes kogustes plastist turvaklambrite kinnitusklippe, mida Zirconi tehases metall-lehest välja stantsitakse. Peagi peaks turvaklambritest saama Zirconi esimene oma valmistoode, sest plaanis on neid algusest lõpuni ise tegema hakata.
    Tegemist on ühekordselt kasutatavate plastist klambritega, mille kinnituse tagab spetsiaalne metallist klipp, mis paigutatakse klambri sisse ja millest kinnitusnöör läbi tõmmatakse. Nöör sulgub klipi sees ja seda saab küll tugevamini kinni tõmmata, kuid katki tegemata avada mitte.
    Klambreid kasutatakse igasuguste kaubakottide, aga ka uste jms fikseeritud sulgemiseks, näiteks tolliladudes. Nende tellija on rahvusvahelise kullerfirma DHL Venemaa üksus, kes varem tellis neid ühelt Portugali firmalt, aga leidis siis, et Eestist saab tooteid kvaliteetsemalt ja kiiremini.
    "Sügisel saame selliseid klambreid tootma hakata, uus tööpink on olemas," märkis Aleksander Kuzin. "Nende materjali koostis on selline, et peab vastu ka Venemaa karmile pakasele."
    Uus tööpink annab valmiduse lõpptoodangu tegemiseks. EASi 40protsendilise finantstoe abil soetas ettevõte kokku 300 000 eurot maksva plastivaluseadme, mis võimaldabki hakata rakiste ja valuvormide kõrval tootma ka plastist lõpptoodangut, näiteks olmetarbeid jms.
    Heal tasemel inseneritöö. Firma raudvaraks ei pea Kuzin moodsaid seadmeid ega ajakohast tootmishoonet, vaid inimesi, kes metalli töötlemise, konstrueerimise ja projekteerimisega tegelevad. Tööriistade valmistamisel on ka kümnendikmillimeetrised eksimused andestamatud, sest üks valuvorm võib maksta 100 000 ja rohkemgi eurot.
    "Ühe tööriista valmistamiseks kulub mitu kuud ja kui midagi mööda panna, siis kaotame aega ja tellija võib teise tegija juurde minna," selgitas Kuzin. "IT-valdkonnas käib eriti kiire võidujooks ajaga."
    Et rahvusvahelisel turul tõhusamat konkurentsi pakkuda, on Eesti Masinatööstuse Liidu tiiva alla loodud Eesti Spetsiaaltööriistade Assotsiatsioon (ESTA), kuhu Zircon Groupi kõrval veel viis ettevõtet kuulub.
    "Meie riik on väike, siin viib vaid koostöö sihile," tõdes Kuzin. "Oleme omavahel partnerid. Maailma masstootmise tööriistade turg on üüratu - aastas müüakse neid kokku umbes 75 miljardi euro eest. Meie huvi on sellest koogist oma killuke hammustada."
    Paari aasta eest kolis ettevõte Viimsist Tallinnasse Peterburi maantee naabrusesse, kuhu kinnisvaraarendaja Altenberg-Reval rajas tehaseks sobiliku hoone. Tegemist on sama firmaga, kes aasta eest Tallinna postimaja ja augustis Pärnu postimaja ostis. Uues tootmishoones on ruumi laienemiseks, kuid Aleksander Kuzin pole loobunud mõttest oma tehas püsti panna.
    "Praegu on mõistlik raha tootmisse suunata, aga kui pangad hakkavad taas lahkemalt laenu andma, siis võib selle teema päevakorda võtta," sõnas ta.
    Tellime Zirconist stantse, mida kasutame oma metallitehases katusekivide fikseerimise klambrite tootmiseks. Klambrid on vajalikud katusekivide omavahel ühendamiseks või nende kinnitamiseks roovituse külge. Alumiiniumist valmistatud klambrite hulk sõltub sellest, millise katuse ja milliste kividega on tegemist.
    Stantside tegijaid oleks Eestis veel leida, aga meie koostöö Zirconiga on hästi sujunud. Neil on hea reaktsiooniaeg ja nad saavad uued asjad kiiresti valmis.
    Zircon on meie suurim rentnik Paneeli tänava ärihoones. Ettevõte hakkas selle vastu huvi tundma pärast hoone valmimist.
    Meil on heameel näha, et Zircon on laienev ja arenev ettevõte. Sellest annab tunnistust ka tõsiasi, et nad soovisid meilt 600 m2 lisapinda.
    Usume, et kõrgtehnoloogiavaldkonnas tegelevatel ettevõtetel on Eestis hea kasvupotentsiaal.
    Alustavatel tootmisettevõtetel on otstarbekas kasutada rendipinda, kasvades aga oma pinnale siirduda.
  • Hetkel kuum
Leonardo Ortega: ilma vajaliku välistööjõuta ei tule ka oodatud majanduskasvu
Eesti IKT-sektorit ja tööstussektorit kimbutavad samad välistööjõu mured. Vajame muutusteks uusi tingimusi, kirjutab EASi Work in Estonia juht Leonardo Ortega.
Eesti IKT-sektorit ja tööstussektorit kimbutavad samad välistööjõu mured. Vajame muutusteks uusi tingimusi, kirjutab EASi Work in Estonia juht Leonardo Ortega.
ÜROs küpseb plasti globaalselt piirav lepe, naftatööstus on tagajalgadel
ÜRO koguneb otsustavale kõnelusele plastreostuse ja plasti tootmise piiramiseks, kuid naftakeemia suurfirmad võitlevad vastu.
ÜRO koguneb otsustavale kõnelusele plastreostuse ja plasti tootmise piiramiseks, kuid naftakeemia suurfirmad võitlevad vastu.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Tartu ülikooli teadlased kaasasid pool miljonit vähiravi arendamiseks
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.
Financial Times analüüsib: kuidas Balti riigid Venemaa pärast köiel käivad
Baltimaades kasvab hirm, et Putin võib tahta NATOt provokatsioonide või koguni otsese rünnakuga proovile panna.
Baltimaades kasvab hirm, et Putin võib tahta NATOt provokatsioonide või koguni otsese rünnakuga proovile panna.