Sirje Rank • 26. aprill 2011 kell 4:21

Schengeni alale tekivad taas piirid

Täna kohtuvad Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy ja Itaalia peaminister Silvio Berlusconi, et arutada muudatusettepanekuid Schengeni lepingusse.

Prantsusmaa soov on tugevdada klauslit, mis lubab viisavabas ruumis ajutiselt piirikontrolli taastada. Taoline võimalus peaks oleks ka juhul, kui mõni ELi piiririik ei suuda oma välispiiri kontrollida.

Teema on muutunud teravaks seoses põgeniketulvaga Põhja-Aafrikast.

„Ühine Euroopa on võimalik, kui igaüks annab oma osa,“ ütles president Sarkozy erinõunik Henri Guaino nädalavahetusel i-TV saates "Dimanche soir politique" Prantsusmaa seisukohti selgitades. Ühepoolselt Schengeni lepingust lahti öelda – nagu võis tõlgendada Elysée palee reedest avaldust – Prantsusmaa siiski ei kavatse, kinnitas Guaino.

„Schengeni leping vajab ülevaatamist,“ nentis nädalavahetusel ka Itaalia välisminister Franco Frattini ajalehele Il Sole 24 Ore. Ühiselt taotletakse ka 10 miljardi euro suurust abipaketti Põhja-Aafrikale, ütles Frattini.

Itaaliasse on jaanuarist alates tulnud Põhja-Aafrikast üle 25 000 illegaalse sisserändaja peamiselt prantsuskeelsest Tuneesiast. Ülejäänud ELilt abi saamata, otsustas Itaalia illegaalselt riiki saabunud põgenikele anda ajutise elamisloa, mis võimaldab neil ELi territooriumil vabalt (edasi) liikuda. Itaalia ja Prantsusmaa suhted on see väga teravaks ajanud.

Loe pikemalt tänasest Äripäevast. Selleks saad osta päevapileti SIIT või hakata tellijaks SIIT.

Hetkel kuum