Inspektsioon uurib Krediidipanga omanike tehinguid

1706-aripaev 11. mai 2011, 14:13

Finantsinspektsiooni teatel uuritakse praegu, kas ettevõtete kaudu, kes ostsid Bank of Moscow’lt Krediidipanga aktsiaid, võidi tegelikult omandada pangas oluline osalus.

„Muutused Krediidipanga omanikeringis, mille käigus Bank of Moscow (BoM) osalus Krediidipanga aktsiakapitalis hiljuti vähenes, on olnud ja on jätkuvalt finantsjärelevalve kõrgendatud tähelepanu all. Seda seetõttu, et BoM on müünud Krediidipanga aktsiad ettevõtetele, sealhulgas Küprosel registreeritud ettevõtetele, viisil, kus ettevõtete osalused jäävad vahetult alla olulise osaluse ehk 10% piiri,“ märkis finantsinspektsiooni juhatuse esimees Raul Malmstein. „Kui ettevõte või eraisik omandab üle 10% mis tahes krediidiasutuse aktsiatest, on tal kohustus selleks eelnevalt taotleda olulise osaluse luba finantsinspektsioonilt. Sellist luba finantsinspektsioonilt taotletud ei ole,“ lisas ta.

Finantsjärelevalve kontrollib praegu, kas ettevõtete kaudu, kes ostsid BoM-ilt Krediidipanga aktsiaid, võidi tegelikult omandada pangas oluline osalus. Kui menetluse tulemusena selgub, et tegemist on olnud olulise osaluse omandamisega, taotlemata selleks olulise osaluse luba, on finantsinspektsioonil õigus ettevõtte või ettevõtete grupi omanduses olevate Krediidipanga aktsiate hääleõigus peatada. Juhul kui järelevalvel on alust kahtlustada võimaliku olulise osaluse omamist, alustab finantsinspektsioon vastavasisulist menetlust ka ettevõtte või ettevõtete grupi osas, kelle osalus pangas on igaühel eraldiseisvana alla 10%. 

Finantsinspektsioon rõhutab, et omanikevahelised vaidlused ei puuduta hoiustajaid ega mõjuta panga toimimist. Hoiused pangas on tagatud, lisaks kehtib Euroopa Liidus regulatsioon, mille kohaselt pankades olevad hoiused on ka tagatisskeemi kaudu tagatud 100 protsendi ulatuses 100 000 euro suuruses summas iga inimese ning ettevõtte kohta ühes krediidiasutuses.

Bank of Moscow pöördus Venemaa järelevalvekomitee poole palvega uurida, kas Eesti Krediidipanga 10,75 protsendi aktsiate müük 6,99 miljoni euro eest oli seaduslik.

Tehingu tulemusena kahanes Bank of Moscow' osalus ettevõtte kapitalis 43,79 protsendilt 16,22 protsendile. Bank of Moscow' teatel pole see tehing sanktsioneeritud ja ettevõtte taoliste tehingute eest vastutava osakonna töötajad polnud informeeritud mingist Krediidipanga aktsiapaki osast, mis kuuluvad Bank of Moscow'le. 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. May 2011, 09:40

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing