Moskva pank peab tehingut Krediidipangaga kahtlaseks

Anu Jõgi 10. mai 2011, 18:39

Bank Moskvõ pöördus Venemaa järelevalvekomitee poole palvega uurida, kas Eesti Krediidipanga 10,75 protsendi aktsiate müük 6,99 miljoni euro eest oli seaduslik, kirjutab lenta.ru

Tehingu tulemusena kahanes Bank Moskvõ osalus ettevõtte kapitalis 43,79 protsendilt 16,22 protsendile. Bank Moskvõ teatel pole see tehing sanktsioneeritud ja ettevõtte taoliste tehingute eest vastutava osakonna töötajad polnud informeeritud mingist Krediidipanga aktsiapaki osast, mis kuuluvad Bank Moskvõle.

Panga saadetud pressiteates oli kirjas, et selle aasta 21. aprillil anti Bank Moskvõle koopia 24. märtsi lepingust 4,58 miljoni Krediidipanga aktsia müügi kohta. Bank Moskvõ Andrei Borodini isikus müüs nimetatud aktsiapaki ettevõttele OÜ  Firmex Investeeringud Liivi Kluge isikus, kes on Krediidipanga juhi Andrus Kluge lähedane sugulane.

Bank Moskvõ kahtlustab, et nimetatud kokkulepe leidis tegelikult aset hiljem, kuna selle vormistamisel ei järgitud korporatsiooni protseduure.

Borodin, kes oli 1995. aastal panga president, kaotas oma koha selle aasta 21. aprillil toimunud aktsionäride erakorralise koosoleku hääletuse tulemusena. Praegu on Borodini kohta antud välja vahi alla võtmise määrus seoses 12,7 miljardi rubla suuruse laenu väljapetmise eest. Varem oli Borodinile kui Dmitri Akulini asetäitjale esitatud süüdistus volituse kuritarvitamises.

Bank Moskvõ uueks presidendiks valis 21. aprilli aktsionäride üldkoosolek Borodini asetäitja Mihhail Kuzovlevi, kes esindab Vene riigi suuromanduses oleva Väliskaubanduspanga (VTB) huve. Praegu on VTB Bank Moskvõ peamine aktsionär, kellele kuulub pangast 46,48 protsenti, mille ettevõte ostis ilma konkursita veebruaris Moskva linna käest.

Veebruari keskel müüs Venemaa valitsus peamiselt välisinvestoritele maha 95,7 miljardi rubla (2,44 miljardit euro) eest VTB panganduskontserni väärtpabereid. Sellega kahaneb riigi osalus panga aktsiakapitalis 85,5 protsendilt 75,5 protsendile. Idanaabri erastamiskava järgi peaks aasta lõpus Vene valitsus panema müüki veel 10 protsendi jagu panga väärtpabereid.

Märtsi lõpus toimunud Krediidipanga aktsionäride korralisel koosolekul otsustasid omanikud panga mulluse kasumi arvel suurendada reservkapitali, enamuse kasumist aga jätta jaotamata.

Krediidipanga 2010. aasta kasum oli 9,5 miljonit krooni, millest reservkapitali kantakse 0,48 miljonit, ülejäänu jääb jaotamata. Sellega kasvab Krediidipanga reservkapital ligi 27 miljoni kroonini.

"Aktsionärid jäid üldiselt panga tulemustega rahule. Eelmisel aastal jõudis Krediidipank taas kasumisse, võitsime juurde ligi 4000 uut klienti ja eraisikute hoiuste maht kasvas rekordilise tulemuseni – 1,68 miljardi kroonini," ütles panga juht Andrus Kluge.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    12. May 2011, 13:54
    Otsi:

    Ava täpsem otsing