Sirje Rank • 25. mai 2011 kell 8:00

Christine Lagardekandideerib IMFi juhiks

Prantsusmaa rahandusminister Christine Lagarde teatas, et kandideerib IMFi juhi kohale, ehkki arenevad riigid on nimetanud eurooplase „upitamist“ IMFi etteotsa „ajast ja arust“ traditsiooniks.

Christine Lagarde andis kandideerimisest teada päev enne G8 arenenud tööstusriikide tippkohtumist Deauville’is, olles kindlustanud diplomaatilidte allikate väitel Euroopa Liidu, USA ja Hiina toetuse.

„See on tohutu väljakutse,“ möönis Lagarde.

Brasiilia, Venemaa, India, Hiina ja Lõuna-Aafrika kritiseerisid ühisavalduses teravalt Euroopa riike, et need peavad IMFi juhi kohta automaatselt eurooplasele määratuks. Selline „kord“ on kehtinud IMFi loomisest Teise maailmasõja järel. Samas ei esitanud need nn BRIC riigid ühtegi oma kandidaati Christine Lagarde’i asemele.

Lagarde’i sõnul ei maksaks tema kandidatuuri vaadata läbi rahvuse prisma, kuna ta ei pea ennast ei Euroopa Liidu, euroala ega Prantsusmaa kandidaadiks. „Asjaolu, et ma olen eurooplane, ei peaks olema ei plussiks ega miinuseks,“ ütles Lagarde.

Lagarde ei ole IMFi juhi kohale ainus kandidaat. Teisipäeval teatas kandideerimisest ka Mehhiko keskpanga juht Agustin Carstens. IMFilt oodatakse vähemalt kolme kandidaadi nime üles seadmist. Uus juht peaks selguma 30. juuniks.

 

Hetkel kuum