Sirje Rank • 24. juuni 2011 kell 10:25

Déja vu Trichet' mantlipärija kinnitamisel

Samasugune poliitiline lehmakauplemine nagu sügisel ametist lahkuva Jean-Claude Trichet’ ametisse nimetamisega käib Prantsusmaa eestvõttel ka Euroopa Keskpanga järgmise juhiga.

Täna Brüsselis lõppeval ELi Ülemkogul peeti veel kiireid viimase minuti läbirääkimisi, et saada Mario Draghile Euroopa Keskpanga uue juhi kohal ELi valitsusjuhtide toetus.

Lõpuks toetus siiski tuli.

Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy nõudis enne heakskiidu andmist kindlust, et itaallase saamisel Euroopa Keskpanga juhiks lahkub panga kuueliikmelisest juhatusest enne oma ametiaja lõppu teine itaallane, Lorenzo Bini Smaghi, et vabastada koht prantslasele, vahendas agentuur Bloomberg.

Taoline lehmakauplemine seab taas küsimärgi alla Euroopa Keskpanga sõltumatuse. Ei ole ühtegi reeglit, mis ütleks, et Euroopa Keskpanga juhatus peaks arvesse võtma oma liikmete kodakondsust. Kõigi juhatuse liikmete mandaat on kaheksa aastat ja see on kirjas ka Maastrichti lepingus.

Itaalia valitsus on Pariisile lubadusi andnud, kuid samas ei ole valitsustel voli sundida Euroopa Keskpanga juhatuse liikmeid ametist lahkuma. Läinud nädalal ütles Itaalia peaminister Silvio Berlusconi, et palus Bini Smaghil teha spontaanne samm ja ametist kaks aastat enne tähtaja lõppu tagasi astuda.

Mario Draghi on ainus kandidaat Euroopa Keskpanga juhi kohale ning Euroopa Liidu rahandusministrid on talle juba oma toetuse andnud. Eile kiitis Draghi kandidatuuri heaks ka Euroopa Parlament.

Déj? vu ehk sarnast olukorda on juba nähtud, kui Euroopa Keskpangale valiti esimest presidenti. Toonasest vägikaikaveost sündinud kompromissi järgi lahkus panga esimene president hollandlane Wim Duisenberg ametist enne tähtaega, et vabastada 2003. aastal koht Trichet'le.

 

Hetkel kuum