11. august 2011 kell 6:39

Uus murelaps - Prantsuse pangad

Euroopa turgudel on löögi alla sattunud Prantsusmaa pangad, mille langust juhib krediidiprobleemide kuulujuttude küüsi langenud riigi suuruselt teine pank Societe Generale.

Turgudel levivate kuulujuttude alusel on Societe Generale sattunud krediidiprobleemidesse ning turuosalised kardavad Prantsusmaa riigireitingu alandamist, kirjutab Bloomberg.

Eile pärast turgude sulgemist avalikustas pank teate, milles sõnas, et juuli ja augusti alguse numbrid lubavad tulevikuks "kindlaid" tulemusi, üritades kummutada kõikvõimalike kuulujutte. Lisaks palus pank kohalikku turujärelevalvet, et too uuriks spekulatsioonide allikat, mis olid "ekstreemselt kahjulikud panga aktsionäride huvidele".

Eile oli Societe Generale Prantsusmaa pankadest suurim kukkuja. Aktsia odavnes 15%, mis on suurim päevane langus pärast 2008. aasta 27. oktoobrit ja Euroopa pankade aktsiad on üldiselt kukkunud juba 2009. aasta põhjade tasemele.

"Ei ole mingit märki, et Prantsusmaa ei saaks hakkama enda kohustustega," ütles Sanford C. Bernsteini analüütik Dirk Hoffmann-Becking klientidele läkitatud kirjas. "Prantsuse pankade paindlikkus lühiajalisele turgude külmumisele on väga kõrge," ütles ta, lisades et Prantsusmaa pankade aktsiate langus peaks olema lühiajaline.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum