Indrek Kald • 24. august 2011 kell 7:07

Eesti sporditeadlane kahtleb Veerpalu tiimi väidetes

Sihtasutuse Eesti Antidoping nõukogu liikme, Tallinna Ülikooli teadlase Kristjan Pordi sõnul tasub Andrus Veerpalu kaitsetiimil pöörduda dopingusüüdistuste osas rahvusvahelisse arbitraažikohtusse, ent nende eile välja käidud uued väited ei pruugi vett pidada.

"Metoodika eeldab seda, et kasvuhormooni analüüs sooritatakse nelja ööpäeva jooksul. Samuti on võimalik proov teele saata jahutatuna või külmutatuna – seega viited, et proov võis olla külmunud, ei oma erilist mõju," ütles Port hommikuintervjuus Vikerraadiole.

"Neid detaile ole teisigi, mille puhul tundub, et neil oleks justkui suur mõju, aga selle testi väljatöötamise kontekstis on neil suhteliselt minimaalne mõju võrreldes testi tulemusega, mis on küllaltki dramaatiliste arvnäitajatega," tõdes ta ja lisas, et tulemused ületasid lubatud norme märkimisväärselt.

Mis puutub alpimaja argumenti, siis kui ka Andrus Veerpalu oleks viibinud kõrgmäestikus laagris, poleks keegi  keelanud talt seal Pordi sõnul dopinguproovi võtmast – see on tema kinnitusel järjekordne katse näidata, et protseduuris oli midagi ebatavalist.

Dotsent Kristjan Port on Tallinna Ülikooli terviseteaduste ja spordi instituudi direktor. Lisaks töötab ta teadmussiirde ettevõttes Curonia Research, osaleb rahvusvahelistes tervishoiu ja infotehnoloogia projektides ning kommenteerib Raadio2s infotehnoloogia teemadel.

Hetkel kuum