Suurbritannia trükkis Liibüale raha

Anne Oja 01. september 2011, 13:09

Suurbritannia saatis Liibüale esimese partii pärast Muammar Gaddafi varade külmutamist trükitud pangatähti, vahendas BBC News.

Suurbritannias trükitud kupüürid saadeti Liibüasse kuninglike lennukitega. Lähiajal antakse Liibüa keskpangale üle 280 miljoni Liibüa dinaari (ligikaudu 230 miljonit dollarit) väärtuses pangatähti, mis jagatakse laiali Liibüa kommertspankadesse ning pangaautomaatidesse. Ühtekokku plaanib Suurbritannia Liibüa keskpangale üle anda 790 miljoni dollari väärtuses pangatähti.

Suurbritannia arestis ÜRO julgeolekukomitee soovitusel Gaddafi ja tema lähikondsete pangaarvetel ligikaudu 1,6 miljardit dollarit. Nüüd antakse see raha Liibüa uuele võimule üle, et toetada riigi taasülesehitamist, sealset pangandussüsteemi ja võimaldada ametnikele palka maksta.

Liibüa eksdiktaatori ja tema lähikondsete vara lahtisulatamist ootavad ka Prantsusmaa ja Saksamaa. Prantsuse pankades on külmutatud ligikaudu 7,2 miljardit dollarit ja Saksa pankades 1,4 miljardit dollarit.

Gaddafi raha andmisest uuele võimule on varem teatanud ka USA ja Venemaa.

Kolmapäeval otsustas Itaalia arestida 500 miljonit eurot Gaddafi kontodel olevat raha ja anda see ülestõusnute käsutusse. Liibüa uus võim sai 16 miljonit eurot Gaddafi raha ka Hispaanialt.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    01. September 2011, 14:22
    Otsi:

    Ava täpsem otsing