Anu Jõgi • 10. september 2011 kell 9:55

Soome majanduskasv võib miinusesse keerata

Soome rahandusministeerium ennustab, et riigi majanduskasv keerab mõneks kuuks miinusesse   selle aasta lõpus või järgmise alguses.

„SKP kasv võib mõnel kuul miinusesse jääda,“ märkis ministeeriumi avalike suhete osakonna juht Mika Kuismanen. Veelgi tõenäolisem on tema sõnul, et vähemalt eksport ja investeeringud kahanevad mõneks kuuks.

Kui eksport tõmbub tagasi, jääb majanduskasv Soomes üha enam eratarbimise õlule, see aga jääb väiksemaks, kui töötuks jäämise oht kasvab.

Kui majandus kahaneb rohkem kui poole aasta vältel, räägitakse majanduslangusest. Pensionikindlustusfirma Ilmarinen tegevjuhi asetäitja Timo Ritakallio hinnangul on majanduslanguse oht viimastel nädalatel suurenenud.

Majandusuuringute keskuse uuringujuhi Markku Kotilaineni hinnangul võib Soome majanduskasv olla miinusmärgiga selle aasta lõpus või järgmise aasta alguses. „See võib kujuneda lühiajaliseks, sest probleemiks on just usaldus. Kui usaldus kaob, võib see põhjustada järsu kukkumise, aga sellele võib järgneda ka kiire tõus, kui probleemid suudetakse poliitilisel teel lahendada.“

Uuringukeskus Etla avalikustab oma prognoosid paari nädala pärast. Kindel on, et varasemaid kasvuprognoose kärbitakse.

Hetkel kuum