Sirje Rank • 21. oktoober 2011 kell 14:22

Kiiresti vaja tegevuskava

Kreeka Kreekaks, kuid euroala suurimad hirmud on seotud Itaaliaga, mille päästmine käiks praegustele euroala abimehhanismidele üle jõu.

Silvio Berlusconil ei ole kerge investoreid veenda, et riik suudab võlakoormat kontrolli all hoida. Protsendina SKPsse jääb see euroalal alla vaid Kreekale, mastaabilt on aga oluliselt suurem.

Itaalia kümneaastase tähtajaga võlakirjade tootlus kerkis sel nädalal agentuuri Bloomberg andmeil kõrgeimale tasemele Euroopa Keskpanga tugiostude programmi käivitamisest augusti alguses, ületades 6% piiri.

Nii püütakse üheltpoolt euroala abimehhanisme võimendada, teisalt manitsetakse Itaaliat ennast ise aitama – täna kordas Euroopa Komisjon üleskutset, et Itaalia kiiremas korras majanduskasvu ergutavad reformid käima lükkaks.

Itaalia peab sel nädalavahetusel toimuval valitsusjuhtide kohtumisel tõestama, et valitsusel on selge siht ja konkreetsed eesmärgid eelarvedefitsiidi vähendamiseks,“ ütles rahandusvolinik Olli Rehn Prantsuse majanduslehele Les Echos.

„Eesmärk aastaks 2013 eelarve tasakaalu saada on hea,“ ütles Rehn. „Samas ei ole veel piisavalt selge, kuidas seda saavutada kavatsetakse. Me arvame, et kui Itaalia näitab, et on selgelt sellise sihi seadnud ning olemas on ka konkreetne ajakava ja eesmärgid, siis aitab see pühapäevastele kõnelustele oluliselt kaasa,“ vahendas agentuur Bloomberg.

„Täiendavad strukturaalsed reformid suurendaksid riigi kasvupotentsiaali,“ kordas täna Rehni pressiesindaja. Suvised täiendavad kokkuhoiumeetmed on samm õiges suunas, „kuid nüüd peavad neile järgnema veel julgemad sammud, et Itaalia majanduskasv uuesti käivitada,“ ütles ta.

Pühapäeval kogunevad ELi valitsusjuhid Ülemkogule, et kriisilahenduse osas püsivaid erimeelsusi tasandada, et tuleval nädalal uuel Ülemkogul kompleksne kriisilahendus paika saada.

Itaalia valitseva paremtsentristliku koalitsiooni suurima partei liider ütles täna, et valitsus paneb reformikavad lauale kuu lõpuks. Teisipäeval saatsid Itaalia suurim ettevõtlusorganisatsioon Confindustria ja panku ühendav Associazione Bancaria Italiana peaminister Silvio Berlusconile avaliku kirja, milles kiirustasid valitsust tagant.

Itaalia majanduskasvu keskmine tempo on kogu viimase kümnendi teistele euroala riikidele alla jäänud.

 

Hetkel kuum