Katariina Krjutškova • 14. november 2011 kell 9:26

Anomaalia lõpp: mehed on tööl tagasi

Kriisi tõttu kasvas meeste töötus naistest kõrgemaks, kuid nüüd on tänu ehitussektori kasvule mehed ametis tagasi.

Töötuse tippajal 2010. aasta alguses oli töötutest ligi kaks kolmandikku mehed, kuid tänavu III kvartalis oli töötuid mehi koguni vähem kui töötuid naisi. Töötute meeste arv vähenes 37 000-ni ja töötute naiste arv samal ajal 40 000-ni.

„See, et meeste seas oli tööpuudus suurem, oli anomaalia. Põhjus peitus ehitussektoris, kus lühikese ajaga kadus 30 000 töökohta,“ rääkis Eamets. Ta lisas, et suur osa ehitusmeestest sai tänu majanduskasvule töö tagasi ja teine osa on üle lahe tagasi tööle läinud.

„Kriisiga lõi asjad sassi. See jõujoone muutus on selgelt seotud ehitussektoriga,“ ütles Eamets.

Eametsa sõnul sõltub tulevikus töötute arv muuhulgas ka Soomest.  „Kui Soome ehitustel mahud vähenevad ja seal tööd pole, siis nad (töötud mehed- toim) tulevad koju ja jäävad töötuks,“ ütles Eamets.

Teisalt pakkus Eamets, et naiste tööpuudus jääb 11% juurde. „Paljud töökohad on ära kadunud. Need on sektorid, kus on rohkem naisi, nagu õmblus-ja jalatsitööstus,“ sõnas Eamets. Seetõttu ei näe Eamets põhjust, miks peaks õrnema soo tööpuudus vähenema.

Majandusprofessori hinnangul oli ootuspärane, et III kvartalis üldine tööpuudus vähenes, seda eelkõige tänu hooajalisele tööle. Tuleva aasta esimeses kvartalis võib Eametsa sõnul taas tööpuuduse suurenemist olla, kuid üldiselt jääb see tema hinnangul pikemaks ajaks 10ne protsendi juurde.

 

Hetkel kuum