Sirje Rank • 6. detsember 2011 kell 9:20

Rahandusministeerium ei jaga S&P pessimismi

Rahandusministeerium ei jaga S&P pessimistlikku tonaalsust, mis puudutab euroala tulevikku ja suutlikkust-

Eilne S&P otsus puudutab euroala tervikuna, kuna reitingu alandamise hoiatuse on saanud 15 euroala riiki. See näitab agentuuri üldist hoiaku muutust ja ELi otsustusprotsesside terava kritiseerijana soovitakse ilmselt mõjutada Euroopa Ülemkoguks valmistuvaid liikmesriike konstruktiivsete lahenduste leidmisele, kommenteeris ministeerium pressiteate vahendusel.

Euroalaga ühinemine ning majanduse kiire taastumine koos konservatiivse eelarvepoliitilise joone hoidmisega tõid kaasa Eesti riigireitingute tõstmise 2011. aasta suvel aegade kõrgeimale tasemele. Käesoleva aasta augustis tõstis S&P Eesti reitingut kahe sammu võrra tasemele AA- ja tunnustas sellega Eestit seniste sammude ja senise majanduspoliitika eest.  Samuti tõstis sama agentuur alles hiljuti Swedbanki ja SEB panga reitinguid.

Eesti riigi varade ja kohustuste jaoks ei oma võimalik reitingumuudatus kiiret mõju. Kui riik peaks tulevikus soovima laenu võtta ja reiting on tõepoolest alanenud, siis see võib kulusid tõsta. Samas ei ole rahandusministeeriumil jätkuvalt kavas turgudelt laenata. Suuremate pankade ja ettevõtete jaoks on olulisem nende endi reiting ning reaalne "raha hind" turgudel, mille juures reiting on ainult üks muutuja.

 

Hetkel kuum