Sirje Rank • 8. detsember 2011 kell 11:47

Euroopa Keskpank kärpis intressimäära

Euroopa Keskpank langetas täna euroala enim jälgitud baasintressi määra 0,25 protsendipunkti võrra 1%-le.

Otsus oli ootuspärane – seda ennustasid agentuuri Bloomberg küsitletud 58 analüütikust 53.

Sellega on novembri algusest keskpanga juhi kohale asunud ja kohe intressimäära langetamisega üllatanud Mario Draghi tagasi pööranud oma eelkäija mõlemad tänavused intressimäärade tõstmise otsused, mida tagantjärele on palju kritiseeritud.

Enne kui keskpank tänavu aprillis intressimäärasid tõstma asus, püsisid need 1% tasemel 2009. a maist.

Ühtlasi alanesid tänase otsusega intressimäärad, millega pangad keskpangast laenata ja sinna hoiustada saavad, vastavalt 1,75%-le (varem 2%) ja 0,25%-le (varem 0,5%).

Intressiotsusele järgnevalt pressikonverentsilt oodatakse eelkõige informatsiooni, kas ja milliseid lisameetmeid plaanib keskpank, et tugevdada euroala panku ja laenukraanid lahti hoida. Võimalik, et pank pikendab erakorraliste likviidsuslaenude tähtaega kahele või isegi kolmele aastale ning leevendab nõudeid tagatistele, et kindlustada pankadele juurdepääs odavale rahale.

Ühtlasi avaldab keskpank täna oma värske majandusprognoosi. Novembris ütles Draghi, et keskpank prognoosib euroalal kerget majanduslangust. OECD hiljutise prognoosi järgi ongi Euroopa majandus juba languses.

Läinud nädalal vihjas Mario Draghi, et keskpank võib olla valmis jõulisemalt sekkuma euroala võlakriisi lahendusse. Samas toonitab pank, et kriisi lahenduse võti on poliitikute käes. Täna õhtul algab Brüsselis otsustav Ülemkogu.

„Turud näivad lõpuks mõistnud olevat, et Euroopa Keskpanga silmis on kriisi lahendus valitsuse pädevuses. Samas väärib märkimist, et keskpank teeb omalt poolt väga palju pankade toetamiseks,“ ütles agentuurile Bloomberg Barclays Capitali ökonomist Julian Callow.

Hetkel kuum