Romet Kreek • 21. detsember 2011 kell 7:42

Iraani riaal kukkus ajaloo madalaimale tasemele

Iraani valuuta riaal kukkus eile USA dollari vastu ajaloo madalaimale tasemele, kuna rahvusvaheliste sanktsiooniide tõttu suuremasse majandusliku isolatsiooni sattumise ohus läks riaal paanikamüüki, kirjutab NYTimes.

Riaali kurss on nõrgenenud juba kuid, kuid dramaatiline langus toimus teisipäeval. Iraani poolametlik meedia (Mehr News Agency) avaldas uudise, et valitsus otsustas katkestada kaubandussuhted Araabia Ühendemiraatidega, kuna viimane toetas USA sanktsioone Iraani vastu.

Iraani asepresident Mohammad-Reza Rahimi lükkas selle hiljem ümber, kuid Iraani ärimeeste ja kaubanduskompniide seas vallandus riaali müügipaanike teiste valuutade suhtes. Araabia Ühendemiraadid on Iraanile peamine ekspordivärav.

Iraani uudisteagentuuri Farsi andmetel maksis dollar eile õhtul Teheranis 15 150 riaali võrreldes paari päeva eelse 13 400 riaaliga. Oktoobri lõpus sai veel dollareid umbes 7000 riaaliga, mis tähendab, et mõne kuuga on riaali kurss langenud dollari suhtes enam kui 50 protsenti.

Hetkel kuum