Romet Kreek • 30. jaanuar 2012 kell 9:08

Euroopa börsid punetavad

Euroopa aktsiaturgudel on täna moevärviks punane. Kardetakse, et piirkonna liidrid ei suuda peatada valitsuste võlakirjakriisi.

Euro Stocc 50 aktsiainndeks, nagu ka Prantsusmaa, Rootsi ja Hollandi indeks, on langenud 1,1 protsenti. Saksamaa aktsiaindeks on langenud ühe protsendi, Hispaania 1,4 protsenti.

Royal Philips Electronicsi aktsia hind langes 2,5 protsenti, 15,185 eurole. Ettevõte raporteeris oodatust suuremast neljanda kvartali kahjumist. Kahjumiks kujunes 162 miljonit eurot võrreldes analüütikute oodatud 25,8 miljoni eurose kahjumiga.

Hochtiefi aktsia hind langes 5,1 protsenti, 48,33 eurole. Ettevõte hoiatas, et ta saab prognoositust suurema 2011. aasta kahjumi. Saksa ehituskompanii teatas, et 2011. aasta kahjum tuleb 160 miljoni euro kanti võrreldes ettevõtte enda varasema umbes saja miljoni eurose kahjumiprognoosiga.

Seevastu Ryanairi aktsia hind tõusis 4,15 eurole ehk 52 nädala kõrgeimale tasemele. Lennukompanii teatas kasumiprognoosi tõstmisest.

„Euroopa majanduskasvu väljavaade 2012. aastaks ei ole tervislik ning konsensuslikku ettevõtete kasumikasvuprognoosi tuleb tõenäoliselt allapoole korrigeerida,“ ütles Nomura Holdingsi globaalstrateegia juht Ian Scott.

Euroopa liidrid saavad täna esmakordselt 2012. aastal kokku halvenevate majandusolude tingimustes ja seistes silmitsi raskustega piirata Kreeka võlgade mahakandmise ebaõnnestumise riski. Euroopa Liidu juhid saabuvad täna umbes kella 14 paiku Kesk-Euroopa aja järgi Brüsselisse, et viia lõpuni Saksamaa veetud defitsiidi piiramise lepe ning et panna paika 500 miljardi eurose päästefondi põhimõtted.

Prantsuse panga BNP Paribasi aktsia hind langes 5,7 protsenti, 32,665 eurole. Bank of America ei soovita enam BNP Paribasi aktsiat hoida, vaid seda müüa.

Hetkel kuum