Virge Haavasalu • 13. veebruar 2012 kell 7:15

Janek Kalvi: mitme ettevõtte juhtimine loob sünergiat

Kui kontsern, kus on mitu tütarettevõtet, taotleb oma tegevusega koostööd ja sünergiat, siis on väga oluline ja ka tavapärane, et üks juht on pandud tütarettevõtete etteotsa, leidis mitut tütarettevõtet juhtiv Liviko juht Janek Kalvi. 

“Kui kontsern peaks toimima sünergiat taotlevalt, siis on väga oluline, et on mõned inimesed tippjuhtimise tasandil, kes suudavad kogu pilti näha ja hallata. Grupi ettevõtted peaksidki andma kõige parema tulemuse just läbi koostöö ja sünergilise efekti,” usub Kalvi. „Strateegiline juhtimine, teatud võtmeküsimuste otsustamine võivad tõesti olla ühe mehe kanda.”

Kui mitme firma juhtimisega saab üks inimene hakkama, sõltub Kalvi hinnangul tippjuhi töökorraldusest ja ka otsesest rollist, mida ta peab kõigis ettevõtteis täitma. „Küsimus on, kui sügavuti ta läheb, kas ta on igas ettevõttes tegevjuhi rollis või on ta juhatuse esimehena vastutav teatud valdkondade või strateegilise tippjuhtimise eest,” märkis ta.

Ka Kalvil endal tuleb juhatuse esimehe rollis olla mitmes ettevõttes, ta on nii Läti kui ka Leedu Liviko juht, samuti on ta ka Jaapani ettevõtte juhatuse liige. Kui Eestis tuleb tal enda sõnul ettevõtte juhtimises minna sügavuti, siis Lätis ja Leedus on Livikol palgatud ka tegevjuht. “Siin on küsimus pigem selles, millist rolli oodatakse juhatuse esimehelt. Tuleb hinnata ka inimvõimete piire,” rääkis Kalvi.

Küsimusele, mitu tundi siis mitut ettevõtet juhtiv tippjuht töötab, vastas Kalvi, et juht on ametis 24 tundi ööpäevas ja aega kulub töötegemisele ja mõtlemisele rohkem kui vaid 8 tundi päevas. “Vastutus on sinuga ju kogu aeg ja sa ei vastuta ainult seaduse ees, vaid ka ettevõtete käekäigu eest,” selgitas ta. 

Hetkel kuum