7. august 2012 kell 8:23

Eesti Pank: hinnad kallinevad tänavu mullusest vähem

Eesti Pank ennustab selleks aastaks Eestis inflatsiooniks 3,9%. Mullu kallinesid hinnad 5% võrra.

Natalja Viilmann, Eesti Panga ökonomisti kommentaar täna avalikustatud tarbijahinnaindeksi tulemusele.

Aastane hinnatõus oli juulis väiksem kui esimesel poolaastal. Seda mõjutasid riiete ja jalatsite hooajalised allahindlused, mis olid suuremad kui mitmel varasemal aastal. Seetõttu aeglustus alusinflatsioon juulis 1,5%ni. Seda vaatamata sellele, et teenuste hinnakasv oli jätkuvalt kiire. Turismi elavnemise tõttu on viimastel kuudel kallinenud majutusteenused ja puhkusereisid.

Välisturgude arengut iseloomustas mitme tooraine, eelkõige toornafta ja teraviljade järsk kallinemine. Juuli kahe viimase nädala jooksul tõusis toornafta hinnatase eurodes arvestades 7%. Osa mootorikütuse hinnatõusust avaldub augusti tarbijahindade statistikas. Toidutoormed kallinesid maailmaturul ebasoodsate ilmaolude tõttu ning see kandub tarbijahindadesse üle pikema aja jooksul.

Eesti Pank prognoosib käesoleva aasta inflatsiooniks 3,9%.

Statistikaameti teatel tõusis tarbijahinnaindeks juulis 0,2% võrreldes juuniga. Aastatagusega võrreldes aeglustus inflatsioon 3,6%ni. Euroala inflatsioon püsis esialgse hinnangu kohaselt juulis 2,4% juures.

2011. aastal ulatus inflatsioon Eestis

 

 

 

Autor: 1321-aripaev

Hetkel kuum