Romet Kreek • 20. september 2012 kell 11:48

Järelevalve puudumine intressimäärade üle ähvardab manipulatsiooniga

Samasugune järelevalve puudumine, mis lasi diileritel manipuleerida LIBORit, ohustab ka teisi turuintressimäärasid üle maailma, vahendab Bloomberg  rahvusvahelise regulaatorite organisatsiooni IOSC salaraportit.

Vähem kui pooled USA, Euroopa ja Aasia intressimäärad põhinesid reaalsetel tehingutel. Selle asemel arvutati intressimäärasid ebaselgete, läbipaistmatute ja harva spetsiifiliste regulatoorsete standardite metoodika kohaselt.

LIBORit arvutatakse Briti pankurite assotsiatsiooni BBA poolt. Pankadelt küsitakse, milline oleks laenukulu 15 perioodi kohta üle-ööst kuni aastani mitmetes valuutades, sh. dollarites, euroes, jeenides ja frankides. Olles mitmed kõrgeimad ja madalaimad noteeringud elimineerinud, arvestatakse keskmine ja nii igal pangapäeval.

Umbes 80 protsenti intressimääradest koostatakse kas assotsiatsioonide või eraasutuste poolt.

„Manipuleerimisrisk on kõrgem seal, kus turuosalistel on nii initsiatiiv kui ka võimalus edastada ebatäpset informatsiooni või rakendada metodoloogiat ebatäpselt,“ leidsid raporti autorid. „Kui on tarvilik hinnang esitatavate andmete osas, on probleemid veel päevakajalisemad.“

Hetkel kuum