Romet Kreek • 27. september 2012 kell 10:27

Jaapan ei lähe Hiinaga kompromissile saarekeste pärast

Jaapani peaminister Yoshihiko Noda ütles, et Jaapan ei lähe kunagi Hiinaga kompromissile Ida-Hiina meres asuvate saarekeste pärast, mida nõuab endale ka Hiina.

„Jaapan ei otsi sõjalist vastasseisu Hiinaga ja soovib vaidlusaluste saarekeste teema külmalt läbi rääkida. Saared on meie territoorium nii ajaloolisest aspektist kui rahvusvahelisest õigusest lähtudes,“ ütles Noda eile ajakirjanikele. „Ei saa tulla mingit kompromissi, mis viiks meid stardipositsioonilt tagasi.“

Hiinas Diaoyu ja Jaapanis Senkaku nime kandvatest saarekestest ajendatud tüli rikub ÜRO maailmaliidrite iga-aastast kogunemist. Hiina ja Jaapani välisminister pidasid 25. septembril New Yorgis tulemuseta kõnelusi.

Hetkel kuum