Romet Kreek • 24. september 2012 kell 14:23

Jaapan: Hiinal ja Taiwanil puudub õigus Senkaku saartele

Jaapani saatkond saatis Jaapani valitsuse seisukohad, mille kohaselt Ida-Hiina meres asuvad Senkaku saared on osa Jaapani territooriumist, seda nii ajalooliste faktide kui rahvusvahelise õiguse valguses ning need on Jaapani valitsuse kontrolli all.

Kuigi Hiina ja Taiwan peavad Senkaku saari endale kuuluvateks, puudub nende nõuetel igasugune alus. Jaapani valitsus lükkab nende nõuded tagasi ja protestib nõuete vastu.

Saared kuulusid Jaapani valitsusele kuni 1932. aastani, kui üks Jaapani eraisik ostis need ära. Nüüd on Jaapani valitsus ostmas eraisikult tagasi kinnisvara vastavalt kohalikele seadustele ja see ei tähenda olulist muutust valitsevas olukorras. II maailmasõja käigus läksid saared USA administreerimise alla, kes andis saared taas Jaapani kontrolli alla 17. juunil 1971. allkirjastatud lepingu alusel.

Hetkel kuum