28. september 2012 kell 3:30

25 rikkamat

Avalikustame reedel ilmunud Äripäeva Rikaste TOP 500 esimesed 25 nime.

Täismahus Rikaste TOPi eriväljaande saad tellida SIIT.

Rikaste TOP 25 

12. Enn Pant, 97,2 miljonit eurotRahandusministeeriumi kantslerina pani aluse hilisemale Tallink Grupile, mille üks suurimaid omanikke ta praegu on.

13. Valeri Kovalenko, 96 miljonit eurot BLRT Grupi suuruselt teine aktsionär. Üks, kes pole rahul Fjodor Bermani tegevusega kontserni juhina. Tuli Balti Laevaremonditehasesse 1971. aastal laevaremondijuhiks.

14. Roman Stroykov, 89,5 miljonit eurotVenemaa hulgikaupmees, kelle Eestis asuv ettevõte vahendab Eestis asuvate tolliladude kaudu Kagu-Aasiast Venemaale tööstuskaupu. Tal on osalus ka Muuga sadamas konteineriteenuseid pakkuvas transpordifirmas Esterson. Selle firma suurim omanik on registreerinud end Kariibi mere troopilistel saartel asuvas väikeriigis Saint Kitts ja Nevis.

15. Margus Linnamäe, 83,5 miljonit eurotRavimite hulgi- ja jaemüügi, metsa- ja põllumajanduse, loomasööda hulgimüügi, toitlustuse ja kinnisvaraarendusega tegeleva kontserni MM Grupp omanik. Olulisim firma on ravimimüügikett Magnum.

16. Igor Izraeljan, 81,9 miljonit eurotPaarkümmend aastat tagasi Lasnamäe korteris vineeri vahendamisega äriteed alustanud Igor Izraeljanile kuulub kilpparketi, vineerikastpakendite, kaablitrumlite ja puittaara tootmise ning vineeri ja ehituspapi müümisega tegelev Technomar & Adrem. Ettevõtte tegevusraadius on lai, peamised eksporditurud on Saksamaa, Rootsi, Norra ja Soome. Mitu aastat on firma ka Ukrainas aktiivselt parketimüügiga tegelenud.

17. Kalev Järvelill, 80,1 miljonit eurotTõusis maksuameti peadirektori ametikohalt Tallink Grupi osanikuks.

18. Toonart Rääsk, 75,5 miljonit eurotKoos Marko Matvere ja Jaan Tättega ümber maailma purjetanud Rääskile kuulub hotell Metropol. Tema teised firmad Landeste ja Impala tegelevad bürooruumide ja ladude rentimisega ning kinnisvaraarendusega. Rääski omanduses on ka Jõhvi kaubakeskus.

19. Anatoli Kanajev, 73,5 miljonit eurotMuuga sadamas tegutseva väga eduka Transiidikeskuse omanik. 2012. aasta jaanuaris ostis kaasaktsionär Sergei Artjomovilt 15% suuruse osaluse merekonteinerite terminalist Muuga CT ja viis Transiidikeskuse tütarfirmad emafirma koosseisu.

20. Peter Hunt, 73,2 miljonit eurotPatju ja tekke tootva Wendre omanik. Wendre tegevus on pidevalt laienenud. 2006. aastal võeti Saksa padja- ja tekitootjalt Brinkhaus üle tekstiilivabrik Poolas. 2009. aastal alustati Pärnu linavabriku ruumides kušettide tootmist, 2010. aastal koliti Eestisse üks Rootsis asunud tootmisüksus ning eelmisel aastal käivitati tootmine Hiinas.

21. Ants Laos, 70,7 miljonit eurotEdgar Savisaare valitsuses kaubandusministri kohta täitnud Laos on kuulunud erastamisagentuuri nõukogusse ja olnud hiljem seotud toona erastatud ettevõtetega. Aastaid on ta olnud Viru Keemia Grupi (VKG) suuruselt kolmas aktsionär. Nagu 9. kohal asuv Margus Kangro ei pidanud ka Laos VKG osaluse eest suurt raha välja käima. Laos on öelnud, et sai VKG aktsiad, kuna nõustas ettevõtet pikka aega. Nii on Laose ja Kangro kaasamist selgitanud ka VKG suurim omanik Priit Piilmann, kelle sõnade kohaselt oli ettevõte kehvas seisus, kuid Laose ja Kangro abil suudeti firma päästa.

22. Raul Kirjanen, 70,3 miljonit eurot Talle kuulub enamusosalus Baltimaade suurimas puidugraanulite tootjas Graanul Invest, mis kuulub Euroopa viie suurema tootja hulka.

23. Toomas Tamm, 70 miljonit eurotToomase ja tema poja Raivo Tamme (tabelis 43. kohal) omanduses olev T.R. Tamme Auto alustas 1988. aastal väikese autovedusid tegeva kooperatiivina. Kümme aastat tagasi osteti aasta seisnud Kiviõli Keemiatööstuse varad ja eelmise aasta lõpus müüdi pool keemiatööstusest Heiti Hääle juhitavale Alexela Energiale. Toomas Tamm on osanik ka firmas Euro Kinnisvaraarendus, mis arendab Tallinnas kortermaju. Tamme firmale Rato Holding kuulub Rakvere linnas asuv spaa- ja hotellikeskus.

24. Mihhail Gnidin, 68,4 miljonit eurotBLRT Grupi suuruselt kolmas aktsionär. Ka tema pole rahul Fjodor Bermani tegevusega kontserni juhina. Gnidin oli aastaid BLRT õigusdirektor.

25. Margus Reinsalu, 65,5 miljonit eurotMargus Reinsalu fookus on endiselt Eestist väljas, ta arendab Marokos ja Brasiilias kinnisvara. Suuri võite ei ole tal veel ette näidata.

Täismahus Rikaste TOPi eriväljaande saad tellida SIIT.

Autor: 1321-aripaev

Hetkel kuum