Alyona Stadnik • 2. oktoober 2012 kell 6:27

"Tulumaksu kaotamine nagu tasuta bussisõit"

Ettevõtja Jüri Mõisa hinnangul ei ole tulumaksu asendamine varamaksuga jätkusuutlik.

„Tulumaks on läbi sajandite kestnud maks ja see oleks kummaline, kui tulude pealt maksu ei võetakse. See oleks sama nagu Tallinnas tasuta bussisõit. See ei tundu jätkusuutlik mõte,” märkis Mõis.

Mõis lisas, et see on poliitilise valiku küsimus ning igast asjast leiab kõrvaltee. "Kui tulumaks on kõrge, siis pole tulusid, kui varamaks on kõrge, siis osavamatel ei ole enam varasid. Varasid saab viia ka välismaale, kui need just majad ei ole,” märkis Mõis.

Küsimusele, kas siis ükski võimalus ei ole hea, sest siis leiavad inimesed võimaluse maksudest kõrval hiilimiseks, vastas Mõis, et mitte kõrvale hiilida, vaid enda jaoks optimeerida.

Tema arvates on Eesti valitsuse seisukoht selles kõige loogilisem olnud ning tema on sellega päri. Rahandusminister Jürgen Ligi sõnul ei ole varamaks Eestile valik, sest kinnisvara on meil koormatud kiirelt tõusnud laenukoormusega ning energiahindade riskidega.

OECD paneb Eestile ette kehtestada varamaks, nähes selles Eesti maksusüsteemi kõige valutumat tasakaalustamise võimalust. Varamaksud on Eestis nimelt praegu OECD riikidest kõige madalamad. Äripäeva hinnangul on varamaksul tulumaksu ees mõni oluline eelis, mistõttu võiks algatada diskussiooni tulumaksu varamaksuga asendamise üle.

 

Hetkel kuum