• Jaga lugu:

  Raivo Hein: varamaks ei tee riiki rikkamaks

  Varamaks on kasulik, kui raha suunatakse sinna, kus seda tõesti vaja on, leiab ettevõtja ja investor Raivo Hein.

  Ettevõtjana lisab Hein, et mida vähem makse, seda parem muidugi. "Teisest küljest, riik ju alati leiab koha, kust see raha võtta ja kui jääb puudu, siis tuleb automaks ja lõpuks on meil televiisorimaks nagu Inglismaal - eks need asjad niimoodi tulevad,” rääkis Hein.
  Küsimusele, kas varamaks võib kuidagi ka kasulik olla, vastas Hein, et see on kasulik siis, kui raha suunataks sinna, kus seda tõesti vaja on. "Sel juhul on see loomulikult kasulik, aga ühel hetkel hakkavad need varaga inimesed siit ära kolima," lisas ta. 
  Hein tõi näitena Soome ettevõtted, mis kolivad Eestisse või mujale. „Raha liigub ikka sinna, kus on lihtsam toimetada. Midagi ei ole teha. Nagu Rootsi miljonärid on maksuparadiisidesse elama läinud. Eks rikkad ikka tahavad ennast kaitsta,” lausus Hein.
  Äripäev kirjutab tänases juhtkirjas, et varamaksul on tulumaksu ees mõni oluline eelis, mistõttu peab Äripäev mõttekaks algatada diskussioon tulumaksu asendamisest varamaksuga. Alustavale ettevõtjale on varamaks kindlasti kasulikum kui praegune kõrge sotsiaalmaks ja tulumaks, st suuremad maksuväljaminekud tulevad alles siis, kui ettevõtja on nö jalad maha saanud. Heina hinnangul on see kahe otsaga asi: alustades on maksud väiksemad, aga kui natuke kasvad, siis hakkad ikkagi maksma. „Pluss ja miinus annavad ikka lõpuks nulli kokku, eks. Asjad taanduvad selleni, et ikkagi sa maksad,” märkis ta.
  Kui vaadata sotsiaalsest seisukohast, siis on Heina hinnangul loomulikult tähtis, et rikkamad inimesed annavad ja panustavad rohkem. "Aga küll nad panustavad ka teistmoodi rohkem. Rikkust juurde saab tuua ka teistviisi kui varamaksuga," leidis ta. "See on niisugune populistlik asi, kui vaadata kuidas riigisektoris asi toimib üldse - laristamine ja kulutamine ja kõik, mis sellega kaasas käib. Tehku enne oma tuba korda ja küll siis jääb natuke raha üle ka,” märkis Hein. 
  Autor: 1321-aripaev
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Juhtimine avalikus sektoris meenutab absurdiklassikat
Riigikogu erakondade tagatubades ei säästeta jõudu leidmaks sobivat kulpi, millega presidendivalimiste katlast rammusamad palad välja õngitseda, samal ajal kui avalik sektor eesotsas valitsusega ägab süvenevas juhtimiskriisis, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Riigikogu erakondade tagatubades ei säästeta jõudu leidmaks sobivat kulpi, millega presidendivalimiste katlast rammusamad palad välja õngitseda, samal ajal kui avalik sektor eesotsas valitsusega ägab süvenevas juhtimiskriisis, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Raadiohitid: investori kallis viga ja verelaskmine Hiinas
Sel nädalal kõnetasid Äripäeva raadio kuulajaid kõige enam investeerimisõppetunnid ning kommentaarid värsketele majandusnäitajatele.
Sel nädalal kõnetasid Äripäeva raadio kuulajaid kõige enam investeerimisõppetunnid ning kommentaarid värsketele majandusnäitajatele.
Spordiklubid võitlevad pimesi elu eest
See, et spordiklubid on viimase aasta jooksul pidanud liikumispiirangute tõttu ellu jäämise nimel pingutama, ei ole üllatav, kuid mõni ärimudel on pidanud paremini langustele vastu kui teine.
See, et spordiklubid on viimase aasta jooksul pidanud liikumispiirangute tõttu ellu jäämise nimel pingutama, ei ole üllatav, kuid mõni ärimudel on pidanud paremini langustele vastu kui teine.