Kristi Malmberg • 5. oktoober 2012 kell 5:45

Puuvili kallines aastaga kolmandiku

Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2012. aasta septembris võrreldes augustiga 0,5% ning võrreldes eelmise aasta septembriga 3,8%, enim on aastaga kallinenud puuvili, teatab statistikaamet.

Kaubad olid 2011. aasta septembriga võrreldes 3,3% ja teenused 4,6% kallimad.Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta septembriga võrreldes tõusnud 8,4% ja mittereguleeritavad hinnad 2,2%.

Võrreldes eelmise aasta sama kuuga mõjutasid tarbijahinnaindeksit jätkuvalt enim eluasemekulutused, mis andsid kogutõusust üle kolmandiku. Sellest omakorda üle poole andis aastataguse ajaga võrreldes 14,7% kallinenud soojusenergia.

Toit andis kogutõusust 30%, millest kaks viiendikku andsid möödunud aasta septembriga võrreldes 7,7% kallinenud liha- ja lihatooted ning ligi kolmandiku 20% kallim puuvili. Mootorikütus oli 10,5% kallim ja andis kogutõusust üle kuuendiku. Mulluse septembriga võrreldes on toidukaupadest enim kallinenud mitmesugune puuvili (32%) ning odavnenud kartul (11%).

Augustiga võrreldes olid septembris tarbijahinnaindeksi peamisteks mõjutajateks riietuse ja jalatsite sesoonsete soodusmüükide lõppemine, köögivilja sesoonne odavnemine ning mootorikütuse 2,6%-line kallinemine. Enim kallines kuuga banaan (28%) ning odavnes porgand (36%).

Hetkel kuum