• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  USAst saab maailma suurim naftatootja

  Kildagaasi revolutsioon on ümber kujundamas maailma energiamaastikku ning selle eredaim näide tuleb ilmselt aastal 2017, kui Rahvusvahelise Energiagentuuri (IEA) sõnul peaks maailma suurimaks naftatootjaks tõusma USA, möödudes Saudi-Araabiast ja Venemaast. See võib luua aga olulisi probleeme maailma geopoliitikas.

  Tegu on esimese korraga, kuid arenenud maailma kõige hinnatum energiaprognoosija on sellise ennustuse teinud, vahendas Financial Times. Tegu on ehtsa näitega, kuidas Põhja-Ameerika raskesti kättesaadavate õli ja gaaside ammutamisbuum on muutmas maailma nafta tasakaalu.
  Samas hoiatab osa analüütikuid, et USA naftabuum on endiselt lapsekingades ning miski ei garanteeri, et IEA prognoositud kasvumahud realiseeruvad.
  Importijast eksportijaks. Esmaspäeval avaldatud iga-aastases maailma energiaturu väljavaates ütleb IEA, et aastaks 2030 muutub praegu 20% enda kogu energiavajadustest importiv USA põhimõtteliselt iseseisvaks energiatarbijaks. Agentuuri sõnul on see ka osaliselt põhjus, miks rahvusvaheline naftakaubandus muudab suunda ja kandub Aasiasse.
  Kui IEA ennustus peab paika, siis see võib tähendada olulisi probleeme maailma toorainete turgudele ja üleüldisele geopoliitilisele maastikule. Osa analüütikuid kahtleb, kas iseseisva energiatootjana kaitseb USA endiselt maailma kriitilise tähtsusega mere- ja kaubandusteid ning kas Hiina võiks võtta selle rolli enda kanda.
  USAs suureneb juba praegu kodumaiste kütuste tootmine, millele lisaks mängivad rolli Obama esimese administratsiooni ellu rakendatud transpordi kütusesäästlikkust tõstvad meetmed. IEA sõnul viib see riigi naftaekspordi vajaduste olulise vähenemiseni, mis agentuuri sõnul peaks 10 aasta pärast kukkuma 10 miljonilt barrelilt päevas 4 miljonile. Agentuur ütleb, et 2035. aastaks saab Põhja-Ameerikast nafta eksportija.
  “USA, kes importis suurel hulgal naftat Lähis-Idast, ei hakka mõne aasta pärast sealt enam midagi importima,” ütles Financial Timesile IEA peaökonomist Fatih Birol.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Sigade hinnad kukkusid Hiinas tagasi maa peale
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Looduskivi on nägus ja vastupidav naturaalne materjal
Meie planeedi 15–70 km paksune tahke välimine maakoorekiht koosneb erinevatest kivimitest. Inimene on aastatuhandete jooksul õppinud neid kivimeid oma hüvanguks kasutama ning neid ehitus- ja viimistlusmaterjaliks vormima.
Meie planeedi 15–70 km paksune tahke välimine maakoorekiht koosneb erinevatest kivimitest. Inimene on aastatuhandete jooksul õppinud neid kivimeid oma hüvanguks kasutama ning neid ehitus- ja viimistlusmaterjaliks vormima.
Leedu soovitab lahti saada Hiina telefonidest Eesti seisukoht: meil pole põhjust Leedu leidudes kahelda
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.