Sirje Rank • 28. november 2012 kell 17:22

Volinik: ELi tööjõud on ikka kõrgelt maksustatud

Euroopa Komisjon oli sunnitud tõdema, et ehkki kõik on nõus, et tööjõumakse tuleks alandada, püsisid need nii mullu kui tänavu Euroopas jätkuvalt kõrgel.

Euroopa Komisjon avalikustas täna iga-aastase majanduskasvu analüüsi, mis juhatab sisse nn Euroopa poolaasta uue perioodi. See on mehhanism ELi riikide majanduspoliitika tihedamaks koordineerimiseks, mis on eriti oluline ühisraha kasutavates riikides. Analüüsi üheks osaks oli ka ülevaade maksuarengutest.

Maksupoliitikat on ELis viimastel aastatel tüürinud pigem vajadus eelarveauke lappida, ent üha enam otsitakse ka meetmeid majanduskasvu ergutamiseks. Euroopa Komisjoni analüüsi järgi võiks kolmandik Euroopa Liidu riikidest enam teha, et makse tööjõult rohkem tarbimisele, varale ning keskkonnakahjude maksustamisele nihutada.

Euroopa Komisjoni maksuvolinik Algirdas Šemeta märkis, et komisjoni soovitused liikmesriikidele pole aastaga oluliselt muutunud. Tööjõumakse tuleks vähendada, maksubaase laiendada, suurendada keskkonnamaksude osakaalu, parandada maksude laekumist ning kõrvaldada  stiimulid, mis ergutavad laenuraha eelistama. Viimaste seas on kodulaenuintresside maksuvabastus, mis võib põhjustada üleinvesteeringuid kinnisvaraturul.

Eraldi kordas Euroopa Komisjon soovitust vähendada maksukoormust madalama palgaga inimestel, mis annaks kiiremaid positiivseid tagajärgi ka tööturul.

Hetkel kuum