Romet Kreek • 17 jaanuar 2013

Tamla: euriboril on ka aasta lõpus koma ees null

Euribori saab aasta lõpus ilmselt veel jätkuvalt kirjutada numbritega, kus koma ees on null, kirjutas Swedbanki Balti Investeerimiskeskuse analüüsi osakonna juhataja Kristjan Tamla.

„Arvan, et euribor on oma põhja ära saavutanud,“ ütles ta. „Finantsturud hindavad endiselt veel võimalust, et Euroopa Keskpank võiks ühe korra intresse alandada. Ma arvan, et pigem seda ei juhtu. Seetõttu ootab ka euribori ees tõus, kuid vähemalt 12 kuu perspektiivis jääb see väga-väga tagasihoidlikuks.“

„Euroopa Keskpanga eelmise aasta rahasüstid parandasid oluliselt pangandussüsteemi likviidsust. Suur likviidsus on üks põhjus, mis hoiab euribori veel läheajal väga madalal tasemel. Väike risk siin on ja see on seotud viimastel päevadel levinud uudistega, kus osa panku on EKP-lt saadud likviidsust enneaegselt tagastama hakanud,“ jätkas ta. „põhjus on EKP madal baasintressi tase. Hetkel olen arvamusel, et EKP baasintressi järgmise 12 ja isegi enama kuu jooksul ei tõsta (loomulikult ka ei langeta, nagu mõned turuosalised veel arvavad).“

Hetkel kuum