• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kaspersky: viie aasta pärast ootab meid täiendatud tegelikkus

  Viie aasta jooksul võib nutitelefon lakata olemast inimese asendamatu atribuut, andes koha täiendatud tegelikkusele, usub andmeturbefirma Kaspersky Lab Euroopa uurimiskeskuse juht Magnus Kalkuhl.

  Halb nägudemälu ja võõrkeelsete siltide lugemise raskused kaovad minevikku. Selle eest hoolitseb spetsiaalne optiline seade, millele on sisse ehitatud kaamera, kuvar ja arvuti. Rohkearvuliste objektiivide pidev kohalolek muudab kindlasti teravaks eraelu privaatsuse probleemi, kuid juba praegu jääb see vältimatuks tehnilise progressi varjupooleks, kirjutas ta artiklis "Infoohutus 2030. aastal".
  Tohutu andmemaht, mida hakatakse tootma tänu kvantarvuti uuele arvutusvõimsusele, kolib Kalkuhli sõnul kasutaja seadmest järk-järgult pilvedesse. Sinnasamasse pööravad oma pilgu ka tavalised küberkurjategijad, kes jätkavad rootkit’ide, troojalaste ja õngitsemislehtede loomist nii kaua, kuni see toob tulu.
  Tuleviku küberrünnakud ohustavad ühiskonda mitte ainult tõsiste rahaliste kaotuste tõttu – 2010. aastal avastatud Stuxneti õõnestav ussviirus tõestas, et pahavaral võib olla ka poliitiline taust. Küberruumi militariseerimine sünnitab kutseliste viirusekirjutajate leegione, sest troojalaste loomine ja veebirünnakud saavad seaduslikuks ning seda tegevust hakkavad toetama isegi mõned riigid, prognoosib Kaspersky Labi Euroopa uurimiskeskuse juht.
  Olulisimat rolli tehnoloogilises arengus mängivad tehisintellekti valdkonna edusammud. Meie vaim nagu ka meie tunded, mida evolutsiooni hoolitsev käsi arendas aastamiljoneid, põrkuvad ootamatult kokku tehnoloogiatega, mis ulatuvad meie intellekti piiridest kaugemale. Mingil hetkel ületavad intellektuaalsete süsteemide võimalused Kalkuhli kinnitusel meie võimalusi sel määral, et me enam ei saa aru mehhanismidest ja loogikast, mis seisavad nende süsteemide otsuste taga. Ühtaegu algab ajastu, mil küberohtusid loovad ja kasutavad üksteise vastu mitte inimesed, vaid masinad.
  Tehnoloogia arengu praeguse tempo püsimine viib inimkonna väga kiiresti uude, täiendatud tegelikkuse, kvantarvutite, pilvehoidlate ning mitte inimeste, vaid masinate vahel peetavate infosõdade ajastusse.
  Kuid rääkida sellest, et iga tehnoloogilise arengu stsenaarium viib inimkonna ilmtingimata apokalüpsiseni, on Kaspersky Labi Euroopa uurimiskeskuse juhi ütlusel ennatlik. Tulevik pakub meile suurte riskide kõrval ka võrratuid võimalusi. Arvutite juhitaval maakeral ei ole enam rutiinset tööd ega töötukassat. Igaüks saab viia oma unistused ellu ja arendada oma andeid. Selleks aga, et kõik läheks niisuguse stsenaariumi järgi, tuleb säilitada kaine mõistus ja enesevalitsus, kirjutas Kalkuhl.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Neeme Korv: kui läheks antiutoopia asemel hoopis ... restorani
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Trumpi meediaaktsia teeb börsil muljetavaldavaid hüppeid
Eile Donald Trumpi uue meediafirmaga liitumisest teatanud DWAC jätkab täna Nasdaqil trallitamist, hüpates kümneid protsente üles ja alla.
Eile Donald Trumpi uue meediafirmaga liitumisest teatanud DWAC jätkab täna Nasdaqil trallitamist, hüpates kümneid protsente üles ja alla.
Putin: Tahate rohkem gaasi? Kiitke Nord Stream 2 heaks
Venemaa president Vladimir Putin ütles, et Venemaa saab suurendada gaasitarneid Euroopasse kohe, kui Saksamaa annab kasutusloa Nord Stream 2 gaasijuhtmele, kirjutab Financial Times.
Venemaa president Vladimir Putin ütles, et Venemaa saab suurendada gaasitarneid Euroopasse kohe, kui Saksamaa annab kasutusloa Nord Stream 2 gaasijuhtmele, kirjutab Financial Times.
Energiavaesus ähvardab muutuda reaalsuseks
Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Keit Kasemets tõdes, et teatud hinna juures muutub enrgiavaesus Euroopa riikides väga suureks probleemiks.
Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Keit Kasemets tõdes, et teatud hinna juures muutub enrgiavaesus Euroopa riikides väga suureks probleemiks.