Sirje Rank • 24. jaanuar 2013 kell 9:55

Kissinger Davosis: Euroopa idee tuleb elus hoida

Euroopa tuleb ideaalina igal juhul elus hoida, isegi kui see, mis Euroopa arengutest välja koorub, ei ole ideaalne, ütles välispoliitika grand old man Hennry Kissinger täna Davosis maailma majandusfoorumil.

Mis saab Euroopas edasi, sõltub palju sellest, milliseid ohvreid on Euroopa avalikkus valmis tooma, arutles Kissinger maailma geopoliitilist olukorda käsitlenud diskussioonis.

Miks just see küsimus on oluline, tuleneb sellest, et igal riigil tuleb oma kulutused viia tasakaalu oma võimalustega. See mõjutab Euroopa arengut. Euroopa ühtsus ja probleemide lahendamine sõltub valmisolekust tuua ohvreid nii kriisist enim räsitud riikides kui teistes, tugevamal järjel riikides, rääkis Kissinger.

Kuid oluline on leida tasakaal kasinusmeetmete ja kasvu vahel. Mis saab siis, kui poliitiline süsteem ei pea vajalikele kasinusmeetmetele vastu - kui kasinusmeetmed ei vii majanduskasvu taastumisele.

Teine küsimus on, kas tugevamal järjel riikidelt saab lõpmatult paluda raskustes riikide abistamist. Kui vastus neile mõlemale küsimusele on negatiivne, tekib küsimus, mis saab Euroopast edasi.

„Mis iganes juhtub, tuleb alles hoida Euroopa ühtsuse idee,“ ütles Kissinger, lisades oma hinnanguna, et majanduslikult rõhuasetuselt tuleks praegu Euroopas tähelepanu nihutada pigem poliitilise ühtsuse kindlustamisele.

Sellega Kissinger ei nõustunud, et kui eelpool toodud kahele küsimusele ei ole positiivset vastust, on Euroopa projektiga lõpp.

„Euroopa tuleb säilitada ideaalina,“ kordas Kissinger. „Isegi kui tulemus ei ole ideaalne.“ Ja see Euroopa ei piirdu ainult kontinendiga. „Muidugi arvan ma sinna hulka ka Suurbritannia,“ ütles Kissinger.

Kohe Kissingeri järel Davosis üles astunud Suurbritannia peaminister David Cameron ütles, et nõustub poliitilise ühenduse ideega vaid juhul, kui Kissinger peab silmas Euroopa riikide suuremat poliitilist tahet teha koostööd suurte probleemide lahendamisel nagu konkurentsivõime, keskkonna- jm küsimused.

Kui selle all mõeldakse aga tsentraliseeritud poliitilist liitu ja lõputut institutsioonide ehitamist, siis – tänan, ei. „Ei vaja seda mina, ei vaja seda ka Euroopa,“ ütles Cameron.

Hetkel kuum