Sirje Rank • 23. jaanuar 2013 kell 8:15

Cameron lubab brittidele ELi referendumit

Suurbritannia peaminister David Cameron andis oma kaua oodatud kõnes lubaduse, et teatud tingimustel saavad britid võimaluse referendumil hääletada Suurbritannia Euroopa Liidus jätkamise või väljaastumise üle.

„See saab olema referendum liitu jäämise või sealt lahkumise üle,“ ütles Cameron.

See ei oleks aga hääletus sellise Euroopa Liidu üle nagu see on täna.

Cameron rõhutas oma kõnes korduvalt, et Euroopa Liidus on käimas suured muudatused, mida tõukavad suuresti tagant jõupingutused ühisraha euro alustalade tugevdamiseks. Suurbritannia ei või jääda selles debatis kõrvaltvaatajaks, vaid peab uue Euroopa kujundamisel aktiivselt kaasa rääkima. Oma jah või ei sõna ütleksid britid selle uue Euroopa Liidu kohta.

Cameroni nõue on paindlikum, kohanemisvõimelisem ja avatum Euroopa Liit.

Euroopa peab suutma reageerida sellise kiiruse ja paindlikkusega nagu reageerib üks võrgustik, mitte kohmaka jäikusega, nagu on omane monoliitsele plokile. Sellises liidus oleksid kõige paremini kaitstud nii Suurbritannia kui ka teiste liikmesriikide huvid.

"Ma ei taha paremat kokkulepet üksi brittidele. Ma tahan paremat kokkulepet ka Euroopa jaoks,“ ütles Cameron.

Eriti tähtis on Suurbritannia jaoks Euroopa ühisturu säilitamine ja edasiarendamine.

Cameroni sõnul peab uus Euroopa Liit tuginema viiel põhimõttel: konkurentsivõime, paindlikkus, volituste naasemine Brüsselist kohalikule tasandile, demokraatlik legitiimsus ja õiglus (õiglus selles tähenduses, et mis on otsustatud kitsamalt euroala jaoks, ei tohi riike, mis on euroalalt väljas, asetada halvemasse olukorda).

„Samal kursil jätkamine ei taga euroalale pikka tulevikku. Samal kursil jätkamine ei aita Euroopa Liidul uute tõusvate majandustega sammu pidada. Samal kursil jätkamine ei too Euroopa Liitu oma kodanikele lähemale. Samal kursil jätkamine toob üksnes sama, mida siiani – vähenenud konkurentsivõime, aeglustunud majanduskasvu, vähem töökohti,“ ütles Cameron.

Cameroni sõnul ei tule karta mitte neid, kes toetavad muutusi, vaid neid, kes taunivad uusi mõtteid kui ketserlust.

Cameron möönis, et liikmelisust referendumile pannes on kaalul Suurbritannia kui riigi saatus. See on „ühe otsa pilet“, tagasiteed ei ole. Nii tuleb otsus teha väga kainelt kalkuleerides. Kui aga Suurbritannial õnnestub ELiga saavutada rahuldav uus kokkulepe, lubas Cameron kõik oma jõu mängu panna, et referendum annaks positiivse tulemuse.

„Sest mul on üks väga sügav veendumus. Suurbritannia rahvuslikud huvid on kõige paremini kaitstud paindlikus, kohanemisvõimelises ja avatud Euroopa Liidus ja selline Euroopa Liit on parim, kui selle liikmete seas on ka Suurbritannia,“ ütles Cameron.

Hetkel kuum