Romet Kreek • 18. veebruar 2013 kell 11:56

Hispaania võlg tegi ajaloo suurima kasvu

Hispaania avaliku sektori võlg tegi mullu peaminister Mariano Rajoy esimesel valitsemisaastal ajaloo suurima kasvu, kasvades aastaga 146 miljardi euro võrra, kirjutab El Pais.

Võla suhe SKPsse kasvas kõrgeimale tasemele alates 1910. aastast.

Hispaania avaliku sektori võlg kasvas 882 miljardi euroni. Viie aastaga on võlg kasvanud 500 miljardi euro võrra.

Mullune võlakasv moodustas enam kui 14 protsenti SKPst. 882 miljardi eurone võlg tähendab 83,5 kuni 84 protsendist võla suhet SKPsse. Mullu juulis prognoosis valitsus, et 2012. aastal kasvab võla suhe SKPsse 79,8 protsendile. Võla suhe SKPsse on Hispaanias kõrgeim alates 1910. aastast, kui see oli 88 protsenti, selgub IMFi numbritest.

Intermoney peaökonomist Jose Carlos Diez hoiatas, et Hispaania käib maha kõigis muutujates, mis aitavad võlga stabiliseerida. „Selline dünaamika viib lõpuks maksejõuetuseni,“ ütles ta. Hispaania ei ole kunagi kulutanud nii palju raha intressimaksetele – 38,66 miljardit eurot. Finantskulud ületavad esmakordselt bürokraatiakulusid.

„Kui majandus ei kasva, ei suuda te võlgu tasuda,“ ütles AFI president Emilio Ontiveros, kes soovitab valitsusel lasta Euroopa Keskpangal ette valmistada võlakirjade ostuprogrammi, et vähendada Hispaania intressimakseid.  „Hispaanial on kohe vaja meetmeid, et vähendada intressikulu.“

Hispaania valitsuse võla keskmine intressimäär on 4,1 protsenti ja võla keskmine kestvus on 6,1 aastat.

Hetkel kuum