Romet Kreek • 26. veebruar 2013 kell 10:19

Grillo tahab Itaalia euroalale jäämise referendumit

Viie tähe liikumise asutanud Itaalia endine koomik Beppe Grillo, kes viis liikumise suurelt Itaalia parlamenti, korraldas valimiskampaania raames 73 esinemisega Itaalia-tuuri, kus taunis poliitikute korruptsiooni ja pankurite palgapoliitikat, nõudis väikeettevõtete maksukärpeid ja kutsus üles korraldama euroliikmelisuse referendumi, vahendab Bloomberg.

Grillo võitis majanduskriisis räsitud riigis valijate hääli, süüdistades Monti administratsiooni, mis oli võimul Berlusconi ja Bersani toel.

„Nad ei saa meid enam tagasi hoida,“ ütles eileõhtuses videoesinemises Grillo. „Nad võivad minna välja veel seitsme või kaheksa kuu peale ja lõpetada õnnetusega, kuid me jälgime ja töötame, et hoida olukorda kontrolli all.“

Arvestades teist aastat langevat majandust soovitas ta valijatel lükata tagasi kõik senised parteid. Grillo jõud said parlamenti tänu sellele, et lükkasid tagasi Saksamaa veetud kasinuspoliitikat, mida viis ellu lahkuv peaminister Mario Monti.

„Kui üldse on midagi positiivset Grillost turuperspektiivis, siis ehk sunnib ta põhiküsimuste tõsise debatini, mida teised parteid ei ole julgenud teha,“ ütles Legal & General Investment Managementi krediidianalüüsi juht Georg Grodzki.

Grillo ise parlamenti ei lähe. Ta ütles, et on kriminaalkorras 1980ndatel karistatud, mis muudab ta selleks tööks sobimatuks. Grillo mõisteti süüdi autoõnnetuse põhjustamises, mis tappis tema kaks sõpra ja nende poja.

50aastane Rooma arst Adele Costantini ülistas Grillot ja rõõmustas, et koomik ei lähe kompromissile praeguste poliitikute nagu Bersani, Berlusconi ja Monti suurima liitlase Pier Ferdianando Casiniga.

„Tahan parlamenti, kus kellegi ei ole selget enamust,“ ütles Costantini eile valimisjaoskonnas. „Tahan valida uuesti paari kuu pärast, kui kõigil on uued kandidaadid. Kui Grillo võidab, siis kõik vanad parteid kaotavad. Bersani, Berlusconi, Casini – nad kõik kaotavad ja loodetavasti ei näe me neid enam kunagi.“

Hetkel kuum