19. aprill 2013 kell 8:32

Gildi pankur: oleme ka kannatajad

Gild on samasugune kannataja nagu investorid, ütles täna Harju maakohtus jätkunud protsessil Gildi Bakuu-afääri süüasjas tunnistaja Lauri Isotamm.

Gild Partnersi endine omanik Isotamm nentis, et olukord on mitte meeldiv ja "seda mitte ainult investorite jaoks, vaid ka meie jaoks." "Gild on samasugune kannataja nagu investorid. Ajaleheveergudel meist räägitakse kui petturitest, aga meie oleme petturite ohver,"  lausus ta.

Isotamme sõnul on kahetsusväärne, et nii suur raha on kaduma läinud. Lisaks sellele on ka Gildi tegevus peatatud. "Mida Gild valesti tegi? Keeruline öelda. Keegi ei ole pettuste eest kaitstud. Meie töö oli vormistada pabereid kliendi jaoks. Oleme olnud aastaid hea mainega inesteerimispank," selgitas Isotamm.

Harju maakohtus jätkub täna kohtuprotsess Gildi Bakuu-afääri kriminaalasjas, kus investeerimiskelmuse süüdistus on esitatud Erki Piirsalule, kelmusele kaasaaitamises Tõnis Haavelile, Harles Liivile ja Šarunas Skyriusele, lisaks sai süüdistuse AS GILD Financial Advisory Services.

Riigiprokuratuuri süüdistuse järgi esitasid nad võlakirjade emissioonil valeandmeid ning kasutasid emissiooniga kogutud raha mitte-eesmärgipäraselt.

Gild kogus juulis 2007 kinnise võlakirjaemissiooniga üle 12 miljoni euro, et osta Aserbaidžaanis Bakuus 147 hektarit maad, kehtestada detailplaneering, ehitada välja infrastruktuur ning siis maa maha müüa.Reklaam

Süüdistatavate esitatud valeandmed näitasid pakkumist investoreile soodsamas valguses, paraku ei saanud investorid oma raha tagasi ega teeninud kasumit.

Tsiviilhagi on esitanud kriminaalmenetluses esitanud enam kui 30 kannatanut, äpardunud investeeringus osalesid teiste seas Hans H. Luik, Olari Taal, Enn Veskimägi ja Marcel Vichmann. Neist suurima kaotuse on kandnud Vichmann ja Luik, esimene nelja ja teine kolme miljoni euroga.

Autor: Alyona Stadnik, Kiiev, Kristi Malmberg

Hetkel kuum