Alyona Stadnik • 19. aprill 2013 kell 14:13

Haavel kohtuprotsessist: naeruväärne!

Tõnis Haaveli sõnul on tema Bakuu-afääri investeerimiskelmuses süüdistamine naeruväärne.

„Ma olen seda Äripäevale kommenteerinud ja lugege oma varasemaid asju,“ vastas Haavel. Ta ei soovinud kommenteerida, kuidas kohtuprotsess on teda mõjutanud. "Käige kuulake ja ise näete lõpus, mis tegelikkus on."

Kuigi Haavel eitas eelmisel istungil oma süüd, ütles ta täna ajakirjanikule, et ta ei ole seda väitnud. „See on naeruväärne, mis siin öeldakse, aga ma ei taha kommenteerida,“ vastas ta küsimusele, kas ta siis ei ole süüdi.

Ta lisas kommenteerimispalve peale, et las Hans H. Luik kirjutab artikli ära, kuhu Äripäeva ajakirjanik võib nime alla panna.

Harju maakohtus jätkus täna kohtuprotsess Gildi Bakuu-afääri kriminaalasjas, kus investeerimiskelmuse süüdistus on esitatud Erki Piirsalule, kelmusele kaasaaitamises Tõnis Haavelile, Harles Liivile ja Šarunas Skyriusele, lisaks sai süüdistuse GILD Financial Advisory Services.

Riigiprokuratuuri süüdistuse järgi esitasid nad võlakirjade emissioonil valeandmeid ning kasutasid emissiooniga kogutud raha mitte-eesmärgipäraselt.

Gild kogus juulis 2007 kinnise võlakirjaemissiooniga üle 12 miljoni euro, et osta Aserbaidžaanis Bakuus 147 hektarit maad, kehtestada detailplaneering, ehitada välja infrastruktuur ning siis maa maha müüa.Reklaam

Süüdistatavate esitatud valeandmed näitasid pakkumist investoreile soodsamas valguses, paraku ei saanud investorid oma raha tagasi ega teeninud kasumit.

Tsiviilhagi on esitanud kriminaalmenetluses esitanud enam kui 30 kannatanut, äpardunud investeeringus osalesid teiste seas Hans H. Luik, Olari Taal, Enn Veskimägi ja Marcel Vichmann. Neist suurima kaotuse on kandnud Vichmann ja Luik, esimene nelja ja teine kolme miljoni euroga.

Hetkel kuum