26. aprill 2013 kell 10:43

ÄP ei anna hetkel Kranichit kohtusse

Reformierakonna ekspeasekretäri Heiki Kranichi väidet, et Äripäeva ajakirjanike käsutuses olev pangakonto väljavõte võib olla võltsitud, nimetas Äripäeva peatoimetaja Aivar Hundimägi jaburaks, kuid lisas, et hetkel Kranichit kohtusse ei anta.

Taas rahastamisskandaali sattunud Reformierakonna endine peasekretär Heiki Kranich kahtlustas Äripäeva ajakirjanikku pangakonto väljavõtte võltsimises. "Mul on küll kõva kahtlus, et kogu see n-ö pangaväljavõte on valminud ajakirjaniku koduses arvutis ja väikese photoshopi abil," vahendas ERR Kranichi sõnu ETV eileõhtuses saates "Kahekõne". Jutt käib väljavõttest, mis näitab, millal ja kui suured sularahamaksed tehti Reformierakonna 1999. aasta riigikogu valimiste suursponsori R-Hoolduse arvele.

Äripäeva peatoimetaja asetäitja Aivar Hundimägi sõnul on Kranichi süüdistus juba seetõttu jabur, et kui tegemist oleks võltsinguga, saaks Reformierakond ja Kranich väga lihtsalt väidetavat Äripäeva võltsimisjuhtumit õige pangakonto abil ümber lükata.

"Äripäev avalikustas konkreetsed kuupäevad, millal sularahamaksed R-Hoolduse pangakontole tehti, me avaldasime konkreetsete isikute nimed, kes sularaha pangakontole viisid. Me oleme avalikustanud konkreetsed summad, mis liikusid R-Hoolduse pangakontolt edasi Reformierakonnale teenuseid pakkunud reklaamibüroole. Neid fakte on Reformierakonnal ja Kranichil väga lihtne kontrollida," selgitas Hundimägi.

Ka ETV ajakirjanik Indrek Treufeldt kinnitas eile saates, et on samuti pangaväljavõtet näinud ning see pole võltsitud. Äripäev pole enda käsutuses olevat dokumenti Treufeldtiga jaganud, mis tähendab, et erinevatest allikatest pärit andmed klapivad omavahel.

"Äripäev ise ei saa praegu meil olevaid dokumente avalikustada, sest sellega me võime paljastada oma allika," ütles Hundimägi. "Kuna tegemist on pangaväljavõttega, siis on sellel olemas info, millest saab näiteks teada, mis ajal on see pangakonto väljavõte pangast tellitud. Selline info muudab Reformierakonnale Äripäeva allika leidmise lihtsamaks. Kui pangakonto väljavõtte Äripäevale andnud allikas annab meile loa enda nime või selle dokumendi avalikustamiseks, siis me saame seda ka teha."

Hundimägi kinnitas, et Kranichit pole Äripäeval hetkel kavas kohtusse kaevata. "Me ei kavatse praegu koormata kohut ja kulutada raha advokaatidele selleks, et tõestada midagi, mis peaks olema niigi selge. R-Hooldusega seoses ei ole Äripäev avaldanud ebaõigeid faktiväiteid," lausus Hundimägi.

"Ebaõiget infot on avalikkusele edastanud Reformierakonna endised tipp-poliitikud – praegune Eesti Loto juht Heiki Kranich, eurovolinik Siim Kallas, endine Eesti Panga president Andres Lipstok ning praegune riigikohtu esimees Märt Rask. Kahju, et need mehed üritavad ühe ajakirjaniku laimamise ja ründamisega nüüd enda mainet päästa," lisas ta.

Hundimägi nentis, et Kranichi käitumine näitab veelkord, et R-Hoolduse arvele toodud suur kogus sularaha ning Meelis Atoneni juhitud Teabekoja nimelisest firmast R-Hoolduse arvele tehtud ülekanded on ka veel praegu oluline teema.  Selle raha toel tegid poliitilist karjääri Märt Rask, Siim Kallas, Andres Lipstok ja Heiki Kranich, loetles ta.

"On tähelepanuväärne, et suurem osa salapärastelt toetajatelt laekunud sularahast maksti R-Hoolduse pangakontole pärast 1999. aasta riigikogu valimisi ehk pärast seda, kui Reformierakond oli tulnud võimule ning Kallasest oli saanud rahandusminister, Raskist justiitsminister ja Kranichist keskkonnaminister," märkis Hundimägi.

Autor: 1321-aripaev

Hetkel kuum