Indrek Kald • 25. aprill 2013 kell 20:09

Kranich kahtlustab ÄPd võltsimises

Taas rahastamisskandaali sattunud Reformierakonna endine peasekretär Heiki Kranich kahtlustab Äripäeva ajakirjanikku pangakonto väljavõtte võltsimises.

"Mul on küll kõva kahtlus, et kogu see n-ö pangaväljavõte on valminud ajakirjaniku koduses arvutis ja väikese photoshopi abil," vahendas ERR Kranichi sõnu ETV tänaõhtuses saates "Kahekõne".

Kranich tõdes, et tal pole sellise väljavõtte kohta mingit infot ning seda, kas väljavõte on tõene, saab tema sõnul kinnitada Swedbank; hiljem Kranich lisas, et väljavõte võib siiski ehtne olla.

"Kui ma vaatan selle ajakirjaniku käitumist, töömeetodeid, siis ma ei näe seal jälgegi viisakusest, aususest, elementaarsest lastetoast," rääkis Kranich täna telesaates ning tunnistas, et saatis Äripäeva naisajakirjaniku "seenele pärast pikki ja painavaid telefonikõnesid, kus esitati kogu aeg samu küsimusi ja kus vastuseid ei kuulatud".

Kranich kinnitas tänases telesaates, et ettevõtjate poolt R-Hooldusele antud raha näol "maksjad teadsid, et see liigub Reformierakonna hüvanguks, kuna tegemist oli Reformierakonnale endale kuuluva ettevõttega," lisades, et "tol hetkel oli see kõige ausam ja läbipaistvam viis" ja R-Hoolduse ärist olid teadlikud ilmselt kõik erakonna liikmed, sest tegu polnud varjatud tegevusega.

Äripäeva uuriva toimetuse juhi Aivar Hundimägi sõnul Kranich valetab, süüdistades Äripäeva võltsingus. "Selle asemel, et rääkida ausalt, kuidas asjad olid, otsustas Kranich asuda ajakirjanikku ja Äripäeva laimama," lausus Hundimägi. Võltsimise süüdistus on jabur seetõttu, et väga lihtne oleks R-Hoolduse pangakonto väljavõtte abil tõestada andmete väidetavat võltsimist, sest Äripäevas on avaldatud konkreetsed kuupäevad, millal sularaha pangakontole toodi. Samuti on avaldatud inimeste nimed, kes selle sissemakse pangakontole tegid, selgitas Hundimägi.  

Eelmisel reedel ilmus Äripäevas ajakirjanik Katariina Krjutškova artikkel Reformierakonna 1999. aasta riigikogu valimiskampaania rahastamisest. Muuhulgas avaldasime Reformierakonna toonast kampaaniat 2,1 miljoni krooniga rahastanud firma R-Hooldus kontoväljavõte. Sellest ilmnes, et Reformierakonnal aitasid siis võimule tulla inimesed, kes tõid partei kassase sularaha, ent ei soovinud enda nimede avalikustamist.

Anonüümsust palunud endine reformierakondlane tunnistas, et Kranich tuli toona aeg-ajalt erakonna kontorisse, portfell sularaha täis. Võib-olla mõni üksik teadis, kellega Kranich kohtumas käis ja mis asju ajas. Erakonna raamatupidajal palus Kranich aga sularaha panka viia ning kanda enda nime all R-Hoolduse arvele.

"Minu andmetel mingit sularaha tassimist kindlasti polnud. Kõik tegevused toimusid erinevate lepingute alusel ja olid lepingutega kaetud," sõnas Kranich eelmisel reedel ilmunud artiklis. Väitele, et tema andis tundmatu päritoluga raha partei raamatupidajale käsuga see panka viia, Kranich ärritus ja ütles: "Kuulge, sõitke seenele oma jutuga".

Kunagine riigikogu liige, rahandus- ja keskkonnaminister Heiki Kranich on riigifirma Eesti Loto juht ning Bulgaaria aukonsul Eestis.

Hetkel kuum